Zoals je weet draait het ElkeHapTelt platform om het bewustzijn wat elke hap voeding met jouw lichaam doet.
Met andere woorden: de focus ligt op het verbeteren van je gezondheid van binnenuit.
In dit artikel zullen we bespreken hoe je slechte adem, ook wel halitose genoemd, van binnenuit kunt bestrijden.
Daarom zul je in dit artikel niet de standaardantwoorden zoals kauwgom, mondwater, tongschrapen en dagelijks flossen als tips tegenkomen om je adem te verbeteren (al kunnen deze tips ook zeker effectief zijn!).
In dit artikel zullen we gaan bespreken hoe je jouw adem van binnenuit kunt verbeteren, door gericht aanpassingen te maken in je voeding.
Je bestrijdt op deze manieren niet alleen de symptomen van een slechte adem, maar oorzaken die eraan ten grondslag liggen.
Slechte Adem Tip #1. Gebruik probiotische voeding
Een slechte adem komt voort uit de ontwikkeling van slechte bacteriën in het lichaam.
Voor de hand liggend is natuurlijk de aanwezigheid van slechte bacteriën in de mond die voor een slechte adem zorgen
Maar uit onderzoek is gebleken dat een verstoorde darmflora, waarbij slechte bacteriën floreren in je spijsverteringskanaal, mogelijk in verband staat met een slechte adem (1).
Zoals bekend kun je door probiotische voeding te gebruiken je lichaam voorzien van goede bacteriën die de strijd aangaan met bacteriën die voor een slechte adem zorgen.
Gefermenteerde voeding zoals kefir, kombucha en zuurkool bevat veel goede bacteriën.
Het interessante is dat probiotische voeding op twee manieren slechte adem bestrijdt.
- Het introduceert goede bacteriën in de mond, waarmee dus lokaal de slechte adem wordt bestreden.
- Het introduceert goede bacteriën in de darmen, waarmee de oorzaak van slechte adem in het spijsverteringskanaal wordt aangepakt.
We kennen allemaal de reclames op de televisie van yoghurtjes en drankjes die verrijkt zijn met probiotische culturen, het nadeel is dat veel van de bekende drinkyoghurt uit de supermarktkoeling vaak veel suiker bevatten.
Daarom raden we je de volgende gezondere alternatieven aan om aan je probiotische boost te komen.
Volvette (Griekse) yoghurt
Volvette yoghurt is gemaakt van gefermenteerde melk. Het fermentatierproces zorgt ervoor dat de yoghurt minder lactose bevat en daarnaast ook meer probiotische culturen.
Yoghurt bevat minder lactose omdat de bacteriën tijdens het fermentatieproces lactose omzetten in melkzuur. Dit geeft yoghurt ook de karakteristieke zuurdere smaak.
Kefir
Kefir is evenals yoghurt gefermenteerde melk, waardoor het een stuk minder rijk aan lactose is dan reguliere melk.
Kefir bevat verschillende stammen van goede probiotische bacteriën en gisten die het tot een zeer diverse en krachtige bron van probiotica maakt. Wellicht nog beter dan yoghurt (2).
Zuurkool
Ja, de ouderwetse zuurkool is een uiterst goede bron van probiotica.
Net zoals yoghurt krijgt zuurkool de zuurdere smaak vanwege het fermentatieproces waarbij melkzuur ontstaat.
Belangrijk is wel dat je verse zuurkool hebt en niet de gepasteuriseerde variant. Gepasteuriseerde zuurkool bevat namelijk geen levende bacteriën meer.
Naast de probiotische kwaliteiten is zuurkool ook nog eens rijk aan vitamine C, B en K. Daarnaast bevat ook natrium, ijzer en mangaan.
En als bonus krijg je er ook nog eens de antioxidanten luteïne en zeaxanthine bij. Dit zijn antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van de ogen (3).
Als je geen fan bent van gefermenteerde voeding, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een uitgebalanceerd probiotica-supplement dat de juiste bacteriestammen bevat.
Slechte Adem Tip #2. Gebruik pepermuntolie
Pepermuntolie kent een tweeledige werking:
- Het werkt als een olie die een prettige smaak en geur achterlaat in de mond. Het is hetzelfde principe als met mondspoeling of tandpasta bijvoorbeeld.
- Het kent een antibacteriële werking, waarmee het bacteriën helpt te bestrijden die kunnen zorgen voor een slechte adem.
Uit onderzoek is gebleken dat pepermuntolie een antimicrobiële werking heeft tegen ziekteverwekkers die zich in de mond kunnen bevinden (4).
Hiermee kent pepermuntolie een gelijksoortige werking als tea tree olie en essentiële tijmolie.
Samen met deze soorten olie heeft pepermuntolie een antimicrobiele werking tegen bacterien zoals Staphylococcus aureus, Enterococcus fecalis, Escherichia coli and Candida albicans (5).
Je kunt pepermuntolie gebruiken als een mondspoeling., maar je kunt het ook als drankje drinken in combinatie met water.
Slechte Adem Tip #3. Gebruik Baking Soda (zuiveringszout)
Zuiveringszout (natriumcarbonaat) staat toch vooral bekend als (baking) soda, en het is een van de meest veelzijdige producten die je in je keuken- of voorraadkastje kunt hebben staan.
Baking soda is te gebruiken als schoonmaakmiddel, tegen maagzuur, kan als luchtverfrisser ingezet worden en je kunt er zelfs je tanden mee witten! En dan vergeten we nog een twintigtal aan andere mogelijke toepassingen.
Maar, dit artikel gaat natuurlijk over het uitbannen van een slechte adem. Dus hoe kan baking soda hierbij helpen?
Mitchel geeft in zijn video al aan dat het wijs is om zure voeding (zoals fruit) te vermijden omdat zuren zich kunnen hechten aan de tanden, tong en mond.
Baking soda heeft een neutraliserend effect op deze zuren (vandaar ook dat het tegen zure maagoprispingen werkt).
Door een theelepel baking soda te mengen in een glas water en vervolgens je mond hiermee te spoelen kun je de zuren in je mond neutraliseren.
Slechte Adem Tip #4. Maak groene juices
Denk aan juices met tarwegras, gerstegras, komkommer en selderij.
De reden hiervoor is dat deze groene groente een basische werking hebben. Ze neutraliseren dus zuren die zich in de mond bevinden.
Kleine kanttekening is dus wel dat je deze juices ‘fruitvrij’ laat. Fruiten bevatten immers fruitsuikers die zorgen voor een zuur mondklimaat, waarin bacteriën floreren.
De werking van groene juices is dus vergelijkbaar met de werking van baking soda, maar daarnaast krijg je met groene juices dus ook een scala aan vitaminen en antioxidanten binnen!
Slechte Adem Tip #5. Gebruik peterselie
Peterselie krijgt een eervolle aparte vermelding in onze lijst. Het is namelijk een veelgebruikt middel tegen een slechte adem.
Bij een onderzoek naar het onderdrukken van de welbekende knoflookadem kwam peterselie naar voren als een effectief middel, samen met spinazie, mint en appel (6).
De onderzoekers denken dat er zich enzymen in peterselie bevinden die zwavel uit knoflook neutraliseren. Zwavel is een van de voornaamste stoffen die bijdragen aan de onaangename geur van de adem.
Slechte Adem Tip #6. Water met citroen
Yep, we deinzen er niet voor terug je gewoon weer water met citroen aan te raden.
Wat met een citroentje is natuurlijk een tip waar je mee wordt bekogeld wordt en het is misschien een ‘healthy dooddoener’ of een clichématig advies.
Maar je weet wat ze zeggen van clichés he!
In dit specifieke geval is het gewoon slim om je ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft en daarnaast spoel je tijdens het drinken ook bacteriën weg die zich ophouden op je tong. Citroen werkt hierbij ook als middel tegen zuurvorming.
Tot Slot
In dit artikel heb je wellicht een rode draad kunnen ontdekken… en dat is dat zuurvorming vaak de aanleiding is voor een slechte adem.
Wanneer je veel suikers eet en hiermee een zuur mondklimaat creëert waar bacteriën kunnen floreren, dan kun je stelselmatig met een slechte adem rondlopen.
Wil je dus nare luchtjes neutraliseren en voorkomen, dan moet je de bron van dit probleem aanpakken… en je kunt dit doen door suikerconsumptie omlaag te schroeven.
Daarnaast kun je de vorming van bacteriën en zwavelgassen tegengaan door maatregelen te nemen zoals het gebruik van probiotische voeding en basische juices, sapjes en drankjes.
Heb je zelf ervaringen met dit probleem en heb je mogelijk nog tips die ontbreken in bovenstaande lijst? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!
6 reacties Plaats reactie
Wat je zegt Mitchel over bakingsoda lijkt me niet aan te raden. Na een maaltijd de maag en inhoud te neutraliseren met bakingsoda, is niet oké voor de hoge PH die de maag nodig heeft om je voeding goed te kunnen verteren. Je kunt bakingsoda wel nemen op een lege maag.
Mitchell heeft t dan ook niet over drinken maar spoelen! 😉
ik mis het advies om ook ,s morgens een tongschraper te gebruiken. het onderliggende probleem los je niet op, maar je werkt er een heleboel troep die stinkt mee weg.
Dat realiseren we ons Marianne, maar bekijk ook de eerste alinea van ons artikel.
Ik citeer: “Daarom zul je in dit artikel niet de standaardantwoorden zoals kauwgom, mondwater, tongschrapen en dagelijks flossen als tips tegenkomen om je adem te verbeteren (al kunnen deze tips ook zeker effectief zijn!)”
Dank voor je reactie!
dank u voor de tips!
Graag gedaan!