Jij bepaalt hoe je er uitziet met 10 Oerwetten! Gebruik ons Homo Sapiens DNA

Wist je dat je een enorme invloed uit kunt oefenen op het uiterlijk van jouw lichaam? Van binnen en van buiten bepaal jij voor een heel groot gedeelte zelf hoe je er uitziet en hoe fit jij je voelt. De meeste mensen denken nog steeds dat ‘genen’ vaste eigenschappen zijn die je erft van je ouders.

Denk aan karakteristieke eigenschappen als de kleur van je ogen en haren, platvoeten, hoe groot je wordt en wat voor karakter je hebt. Dit is deels waar, je kunt de kleur van je haar niet veranderen (eeh, tenzij je het de kapper vraagt).

Maar de vorm van je spieren, het buikje dat je hebt en de ontstekingen waar je mee rond loopt kun jij direct beïnvloeden.

Genen zijn als ‘aan’ en ‘uit’ knopjes. Jij bepaalt wat je hiermee doet door wat je eet en hoe je leeft.

Onze voorouders

Slechte voeding en leefstijl hebben niet alleen invloed op één persoon, maar zelfs op meerdere generaties. Daarom hoor je vaak terug ‘dat zit in de familie’. Kijkend naar de manier van leven (en voeding) zie je ook dezelfde patronen in de familie. Wat de link is met de genen van onze vroege voorouders wil ik je graag vertellen.

Hiervoor gaan we even terug naar de Homo Sapiens. Ieder van ons, dus jij ook, loopt met een groot aantal pakketjes Homo Sapiens DNA rond.

In ELKE cel van ons lichaam (dit zijn er triljoenen) zit zo’n pakketje DNA. Stukken DNA samen noemen we genen. Onze genen zorgen ervoor dat wij kunnen overleven, wat in de tijd van onze voorouders een zware klus was! Verhongeren of gepakt worden door een sabeltandtijger waren de gevaren die op de loer lagen. Onze genen zijn dan ook dag in dag uit bezig om ons steeds weer op korte termijn te laten overleven.

Het interesseert je genen niet wat er op de langere termijn met je gebeurt, het draait allemaal om wat er NU speelt.

Het is helemaal ingericht op een leven dat we hadden voor de industriële revolutie. Bijvoorbeeld veel bewegen, een natuurlijk slaapritme, zwaar tillen en eten wat moeder natuur ons op dat moment kon bieden.

Waar we nu inzitten is wel even een ander verhaal! We hebben stoelen, spenderen uren achter computers, in huizen, allemaal door ons bedacht. Supermarkten binnen handbereik die jouw voorraadkast voorzien van alle lekkers waar je 24/7 toegang tot hebt.

Dit heeft een enorme, negatieve impact op onze gezondheid. Daar waar onze genen nog steeds een signaal geven dat suiker omgezet moet worden in vetopslag, zorgt dat niet meer voor overleven.

Het was tenslotte bedoeld om ons door een periode van voedselschaarste heen te helpen.

Maar wij kennen geen voedselschaarste. Sterker nog, wij kennen een OVERSCHOT!

Hoe zet je de knopjes om

Je genen (en dus DNA) zijn, zoals je kunt lezen, een belangrijk onderdeel in hoe jij er uitziet en hoe jij je voelt. Je genen bepalen tenslotte hoe sterk jouw spieren zijn, hoe plat jouw buik is en hoeveel stress jij ervaart.

Stress is enkel bedoeld om jou op ‘moment suprême’ te redden van een gevaarlijke situatie.

Je genen willen dat jij NU overleeft, weet je nog? Dit zijn situaties die zich niet meer voordoen sinds wij bovenaan de voedselketen staan.

Dezelfde ‘oertijdstress’ uit zich nog steeds, maar vaak langdurig en op momenten die onnatuurlijk zijn (denk aan een stressvolle baan en onze volle agenda’s). Het zijn allemaal signalen die ervoor zorgen dat de genen reageren door bepaalde keuzes die je maakt.

Deze hebben vervolgens weer invloed op hoe jij er uitziet en hoe jij je voelt.

Ok, je hebt hier dus invloed op. Maar hoe zet je die knopjes dan precies om? Dat doe je door de omstandigheden te veranderen. Invloed uitoefenen op dat, waar onze genen op reageren.

 

Tijdens mijn training voor Primal Health Coach was dit de rode draad van het opleidingsmateriaal.

Kijken naar de blauwdruk van onze voorouders en leven volgens de 10 oerwetten:

1. Eet planten en dieren

Onze genen zijn gewend aan een variabel aanbod van planten en dierlijke voeding. Hier is ons lichaam op gebouwd. Door vet vlees en dierlijke eiwitten hebben onze hersenen een enorme ontwikkeling doorgemaakt en heeft het geleid tot waar we nu staan.

In Spanje zijn samples van ontlasting gevonden1 die tot wel 50.000 jaar terug in de tijd gaan. Deze laten zien hoe sterk het contrast is met het Westers dieet, wat vooral bestaat uit geraffineerde producten die bulken van de suikers. Iets waar ons lichaam nog steeds niet aan gewend is (ik denk ook niet dat dat ooit zal gebeuren).

2. Vermijd vergif

Een groot gedeelte van wat wij nu eten bestond helemaal niet voor onze beschaving. Voornamelijk zoete gerechten en allerlei graanproducten zoals tarwe, maïs, rijst, pasta. Brood is in Nederland bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld.

En dan hebben we nog de plantaardige oliën die ervoor zorgen dat de hele omega-3 en omega-6 balans weg is. Suiker en granen zijn een soort van langzaam werkend vergif, terwijl de oliën een direct effect hebben in je lichaam.

3. Beweeg regelmatig in een rustig tempo

De vroegere jager-verzamelaars waren uren zoet met jagen, lopen, zoeken, samenkomen, onderzoeken, wandelen en over het algemeen dus erg actief.

Vergelijk het eens met ons leven binnen. De hele dag op kantoor achter je computer en bij thuiskomst op de bank Netflixen zorgt er niet bepaald voor dat je in heel goede conditie verkeerd.

Andersom is het ook zo dat de fitness enthousiastelingen deze oerwet in de wind slaan door soms te hard en te vaak te trainen. Dit kan zorgen voor lichamelijke vermoeidheid en zelfs burn-out.

Ja, het kan zomaar eens zijn dat de persoon die door het park wandelt en even stopt om een bloemetje te plukken in betere gezondheid verkeert dan de marathonloper die weer een nieuw record in het boekje schrijft.

4. Til zware dingen

Korte intensieve kracht oefeningen zijn perfect om je spieren te bevorderen en gaat veroudering tegen. Voor iedereen die al moe wordt bij de gedachte… weet dat je dit al bereikt met 2 trainingen per week van maar 10 tot 30 minuten!

5. Trek af en toe een sprintje

In de oertijd hing ons leven soms aan een zijde draadje. Hoe hard wij konden sprinten bepaalde zo nu en dan of er nog een morgen kwam. De ‘vecht of vlucht’ reactie van ons lichaam maakt dat bepaalde genen tot expressie komen. En of je nu gewoon voor je huis de straat eens op en neer sprint of dit doet op de fiets of een cardio apparaat. Als je er maar voor zorgt dat je ALLES geeft.

Een training van een paar minuten zorgt ervoor dat je genen hier uren of zelfs dagen voor werken. Spieren worden opgebouwd, de energieproductie in je cellen verbetert en je vetverbranding versnelt. Uiteindelijk vertraag je je verouderingsproces, simpelweg door de oerwet ‘use it or lose it’.

6. Zorg voor goede nachtrust

Het ondergaan en opkomen van de zon zorgt op een natuurlijke manier voor je slaap- en waakritme.

Bij het vallen van de avond komt melatonine vrij in je lichaam. Dit stofje zorgt ervoor dat je moe wordt en daarna alle belangrijke fases van je slaap kunt doorlopen. Tegenwoordig maken wij gebruik van kunstmatige verlichting.

Samen met prikkelende, drukke beelden op schermen maken we het onszelf erg moeilijk om deze oerwet goed na te leven. Door een rustige avond te creëren, samen met een donkere koele slaapkamer kun jij ervoor zorgen dat je ’s morgens fris en fruitig wakker wordt.

7. Speel

Hoewel het leven van onze voorouders heel hard en uitdagend was, genoten zij meer van vrije tijd dan wij! Studies van de !Kung Bushmen, moderne jager-verzamelaars in Afrika, laten zien dat zij wel 6 uur per dag bezig kunnen zijn met spelvormen, zoals bijvoorbeeld stoeien.

Experts geloven dat dit niet alleen een band met elkaar creëert, maar ook erg belangrijk is om te ontspannen en je te ontwikkelen, zodat je beter voorbereid bent op situaties waarbij het gaat om leven of dood.

8. Zorg voor voldoende zonlicht

Over het algemeen zien wij nog maar weinig zonlicht. Sterker nog, we zijn er in sommige gevallen bang voor geworden omdat iedereen de zon associeert met huidkanker. En hoewel je uit moet kijken dat je niet verbrand, moet je je ook echt niet verstoppen voor deze prachtige vurige bol!

Er is geen enkele manier om meer vitamine D binnen te krijgen dan via de zon. En het wordt op deze manier ook nog eens het beste opgeslagen in je lichaam, zodat je hier langdurig plezier van hebt.

9. Voorkom domme fouten

Tja, ‘de tijger van vroeger’ is nu ‘je telefoon bekijken tijdens het autorijden’. Let goed op jezelf en blijf bewust van bepaalde moderne risico’s.

10. Gebruik je hersens

Leer een nieuwe taal, ga bij de schaakclub of los eens een lastige puzzel op. Wat jou dan ook het meeste aanspreekt, doen! Geef je hersenen de kans om lekker te werken. Ga de uitdaging niet uit weg en kom ook op dit vlak uit die comfortzone.

Het houdt je jong, echt waar!

Eigenlijk kan ik nog uren doorgaan over dit onderwerp.

Het is mijn favoriet! Ik kijk het liefst naar de natuur en vind hier veel antwoorden op de problemen die zich in deze maatschappij voordoen. Als je het eenmaal ziet, is het zo simpel. Maar dan nog doen.. dat is weer een ander verhaal.

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

4 reacties Plaats reactie

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!