Lig jij soms uren wakker en zie je de tijd voorbijglijden op de klok? Je hebt alle slaaphoudingen al in tienvoud geprobeerd en irriteert je mateloos aan je eigen gedachtestroom. Als je dan EINDELIJK in slaap valt schrik je na 2 uur wakker van luid gerinkel. Je wekker gaat… een nieuwe dag kondigt zich aan. Wat een slechte timing. Je sleept jezelf uit bed en voelt je gebroken. Dit is natuurlijk geen fijne start van de dag. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat jij deze dag niet efficiënt bent, jezelf behoorlijk in de weg zit en wie weet je omgeving zelfs beïnvloedt met je humeur.
Je batterij opladen is zo ontzettend belangrijk. Dit doe je door overdag je rustmomentjes te pakken, maar vergis je niet in het belang van de nacht. Bioritme is iets puur natuur en draagt enorm bij aan je algehele gezondheid. Als dit puzzelstuk ontbreekt kun je in een cirkel terecht komen. Tijd om daar dus verandering in te brengen! Lees snel verder welke tips daarbij kunnen helpen.
1. Circadiaans ritme; is een term die iedereen wel eens gehoord heeft, het hangt onder andere samen met je biologische klok. Deze ‘klok’ zit in je hersenen! Het licht dat door je ogen opgevangen wordt zorgt voor een signaal dat het nog dag is. Je kunt je dus voorstellen dat kunstlicht (bedacht door de mens) roet in het eten gooit als het gaat om onze biologische klok. Handige uitvinding om meer te kunnen zien, maar helaas heeft het dus ook een keerzijde. Jij hebt zelf in de hand hoe lang jij je omgeving verlicht. Hoewel alleen een beeldschermpje van bv je telefoon het verschil niet maakt kunnen de prikkelende beelden er wel voor zorgen dat je hormonen beïnvloed worden. Laura Huiberts deed hier onderzoek naar en dit leverde belangrijke nieuwe inzichten op. Zorg dus voor een donkere omgeving en bewaar de spannende Netflix series voor een vroeger tijdstip op de dag.
2. Maak je kamer donker; en dan bedoel ik pikkedonker! Doe wat daarvoor nodig is. Als je geen verduisteringsgordijnen hebt, hang dan wat extra handdoeken voor het raam, leg een tochtrol bij de deur als hier licht onderdoor komt en draai je digitale wekker naar de muur. Mocht dit niet te doen zijn, draag dan een slaapmasker. Het klinkt misschien wat overdreven (sommigen hebben ook geen problemen met maanlicht dat naar binnen schijnt), toch is dit het proberen waard, het kan voor jou misschien het verschil maken.
3. Pak een boek!; laat je laptop gesloten, tv uit en leg je telefoon ver van je vandaan. Tijd om het papier eens lekker door je vingers te laten gaan. Het lezen van een boek zorgt ervoor dat je ontspant. Je hersenen laten werken bij het lezen is vermoeiender dan passief naar een schermpje turen.
4. Hallo wereld; als je ‘s morgens wakker wordt is het een goed idee om eerst eens even een frisse neus te halen, laat jezelf zien en geniet van de lucht. In de middag ga je tijdens je lunchpauze voor een lekkere wandeling. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zorgen voor blauw licht binnen. Hierdoor is iemand overdag een stuk alerter en minder slaperig. Volgens onderzoekers van de universiteit van Surrey heeft het ook een positief effect op je humeur en concentratie. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor een beter bioritme.
Supplementen en andere Hacks. Het is misschien niet hoe onze voorouders leefden, maar ik durf dan ook te wedden dat zij geen problemen hadden met het bioritme. In deze maatschappij moeten we gebruik maken van de moderne voordelen.
5. Zorg voor voldoende thiamine (ofwel vitamine B1); Uit onderzoekis gebleken dat een tekort aan thiamine kan leiden tot slecht slapen. Je vindt deze vitamine vooral terug in varkens- en orgaanvlees. Dat betekent dus: meer bacon! Combineer je bacon en kippenlever gerust met zonnebloempitjes, deze bevatten namelijk ook veel thiamine.
6. Zorg voor taurine, magnesium en/of zink; taurine blijkt veel impact en een kalmerend effect te hebben op de hersenen. Dit was een bevinding van Dr. Harrison van Weill Cornell Medical College die hier onderzoek naar heeft gedaan. Runderhart bevat veel taurine. Bladgroenten eten als spinazie en noten als amandelen zijn een heel goede bron van magnesium. Garnalen en mosselen zorgen weer voor de nodige zink. In sommige gevallen krijg je niet genoeg binnen en is het een goed idee supplementen te nemen. Kies voor onze magnesium boost https://www.foodie.nl/product-categorie/magnesium-boost/, dan krijg je naast magnesium ook nog eens een portie taurine binnen!
7. Kies voor kou; het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het blijkt in de praktijk erg goed voor je nachten als je zorgt voor een koude, goed geventileerde slaapkamer. Dus laat die extra deken maar eens een tijdje achterwege, misschien werkt dat ook wel heel goed voor jou.
8. Vraag een massage of doe het zelf; niet iedereen is gezegend met een partner met gouden handjes. In dit geval kun je het ook zelf doen met een foamroller of tennisbal. De roller leg je op de grond en de tennisbal klem je tussen jou en de muur. Lekker 10 minuten rollen met die hap, iedereen kan het!
9. Creëer een slaaproutine; wij zijn gewoontedieren, niet alleen omgevingsfactoren, maar ook ons gedrag bepaald ons ritme. Gewoontes kun je veranderen en het kan je lichaam helpen het juiste bioritme aan te gaan houden. Maak voor jezelf een pre-slaapritueel dat je opschrijft en probeer je hier elke dag aan te houden. Misschien is het om 18.00 uur de lichten uit en kaarsen aan, gevolgd door een kop kruidenthee, snelle massage en een goed boek voor het slapengaan. Elk van deze punten heeft misschien wel invloed op je slaap, bij elkaar is het een ritueel waar je lichaam aan went zodat het steeds meer ingesteld zal raken op je bioritme. Je lichaam weet binnen no-time dat het bijna tijd is om je bed in te duiken.
10. Doe iets aan die stress!; zorg dat je leven op een fijne manier ingedeeld is, daar waar je invloed op uit kunt oefenen moet je zorgen dat je zo min mogelijk stress ervaart. Dit blijft toch de grootste boosdoener van woelen en malen midden in de nacht.
Iedereen weet dat hij of zij aan een goede nachtrust moet komen. Maar handelt er vaak niet naar. Met de bovenstaande simpele tips en hacks kun jij een en ander zelf proberen zonder al te veel investering. Probeer er eens een paar uit en kijk hoe het jouw nachtrust beïnvloed 🙂 Ik hoor graag of het iets voor jou heeft betekend of misschien heb je wel aanvullende tips!