12 Voedingsmiddelen Die Goed zijn voor de Bloedcirculatie

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat er diverse voedingsmiddelen zijn die een bijdrage kunnen leveren aan een goede bloedcirculatie en de gezondheid van hart en bloedvaten.

1. Cayennepeper

In cayennepeper zit een voedingstof genaamd capsaïcine. Dit is het extract dat pepers de pikante smaak geeft.

Capsaïcine stimuleert bloedcirculatie naar weefsels door de bloeddruk te verlagen en door de afgifte van stikstofmonoxide (nitric oxide) en andere stofjes die de bloedvaten verwijden te stimuleren.

Sommige stofjes in het lichaam werken als vaatverwijders die ervoor zorgen dat bloed makkelijker kan stormen door aders en bloedvaten, doordat ze de kleine spiertjes in bloedvatwanden laten ontspannen.

Onderzoek toont aan dat cayennepeper de bloedcirculatie stimuleert en mogelijk ook bijdraagt aan sterke bloedvaten (1)

2. Granaatappel

Granaatappel bevat polyfenolen die enkele van de krachtigste antioxidanten zijn die de natuur te bieden heeft en helpen bij het opruimen van vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen.

De zaden van de granaatappel werken als bloedverdunner vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten. De zaden weerhouden de bloedplaatjes ervan te coaguleren en houden ook de ontwikkeling van bloedstolsels tegen.

Het extract van granaatappels lijkt ook de opname van zuurstof in bloed te verbeteren. Meer zuurstof in het bloed leidt uiteindelijk ook tot een betere doorbloeding, wat wederom elke cel in je lichaam ten goede komt.

Dit blijkt onder meer uit een onderzoek uit 2014 onder 19 actieve proefpersonen waarbij 1000mg granaatappelextract werd geconsumeerd 30 minuten voor een sportieve workout. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het nemen van het extract leidt tot een betere bloeddoorstroming, grotere diameter van de bloedvaten en tevens betere sportieve prestaties. (2)

3. Uien

Uien zijn rijk aan een bepaalde antioxidant die goed lijkt te zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

De naam van dit antioxidant? Quercetine.

Japans onderzoek uit 2013 liet zien dat regelmatige consumptie van uienextract – dat rijk is quercetine – leidt tot een betere bloedcirculatie na maaltijden. (3)

Omdat quercetine een natuurlijke antioxidant is kan het ook bijdragen aan verminderde ontstekingsvorming in het lichaam. Ook dit is uiteraard goed voor het hart en de bloedvaten. (4)

4. Kaneel

In diverse studies is een positief effect van kaneelextract waargenomen op de gezondheid van hart en bloedvaten. Het lijkt bij te dragen aan betere bloedcirculatie en draagt mogelijk bij aan de hartgezondheid (5)

Een onderzoek uit 2011 onder 59 proefpersonen met diabetes type 2 liet zien dat het neemen van 1.200 mg kaneel per dag de systolische bloeddruk (bovendruk) verlaagde na 12 weken. (6)

5. Knoflook

In knoflook zitten diverse stoffen – waaronder zwavelverbindingen – die kunnen bijdragen aan de hartgezondheid. Eén. van deze stoffen is allicine.

Als verse knoflook wordt gehakt of geplet, zet het enzym alliinase alliine om in allicine. Dit is de zwavelverbinding die knoflook de kenmerkende geur en smaak geeft. Bij het verwarmen of koken van knoflook vervliegt de stof. Allicine wordt in ons lichaam omgezet in meer dan honderd actieve stoffen.

Allicine helpt met de toevoer van bloed naar weefsels in het lichaam en helpt mogelijk ook om de bloeddruk te verlagen (7)

Tijdens een onderzoek onder 42 proefpersonen met coronaire hartziekte, bleek dat diegenen die tweemaal daags 1.200 mg allicine namen gedurende 3 maanden een verbetering van 50% hadden in de doorbloeding in bovenarmen in vergelijking met de placebogroep.

6. Vette vis (omega-3’s)

Vette vissoorten zoals makreel, (wildgevangen) zalm, haring, paling zijn rijk aan omega-3 vetzuren.

Deze vetzuren zijn algemeen bekend om hun gezonde eigenschappen

Net als het extract uit rode pepers (capsaïcine) en rode bieten stimuleren omega-3 vetzuren de afgifte van stikstofmonoxide, het stofje dat vaatverwijdend werkt en dus de bloedstroming verbetert. (8)(9)

Omega-3 vetzuren remmen daarnaast ook de samenklontering van bloedplaatjes. Dit zorgt ervoor dat er zich minder snel bloedpropjes vormen. (10)

Daarnaast wordt het gebruik van visoliesupplementen in verband gebracht met een lagere bloeddruk en een verbeterde doorbloeding in spieren tijdens en na fysieke inspanningen. (11)

7. Rode bieten

De stof waar het in rode bietensap allemaal om draait is nitraat. Overigens zijn niet alleen rode bieten nitraatrijk. Bladgroentes als rucola en spinazie bevatten ook hoge concentraties nitraat. Bacteriën in de mond zetten nitraat om in nitriet. Vervolgens zet het lichaam nitriet om in stikstofmonoxide.

Zo zorgt een verhoging van de NO-concentratie voor verwijding van de bloedvaten. Hierdoor verbetert onder andere de doorbloeding van de spieren, waardoor het zuurstofaanbod toeneemt. (12)(13)

Om bovenstaande redenen zijn supplementen met rode bietenextract erg populair onder (duur)sporters.

Maar naast atleten kunnen ook minder sportieve mensen profiteren van de werking van nitraat uit bieten.

Een kleinschalig Australisch onderzoek liet zien dat de proefpersonen die een nitraat-rijk bietensapje dronken een significante verlaging van de bloeddruk, minder bloedklontering én minder ontstekingsvormen hadden in vergelijking met placebo (14).

8. Kurkuma

Een verbeterde doorbloeding is één van de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

In de Ayurvedische en Chinese geneeskunde wordt kurkuma al sinds de oudheid gebruikt om bloedvaten te verwijden en bloedcirculatie te verbeteren (15).

Onderzoek naar de werking van het werkzame extract in kurkuma, curcumine, toont aan dat het mogelijk helpt om oxidatieve stress tegen te gaan en ook ontstekingen kan remmen. Dit is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

9. Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruits zijn rijk aan polyfenolen en antioxidanten die goed zijn voor hart en bloedvaten.

Een Japans onderzoek van 5 maanden dat werd uitgevoerd onder 101 vrouwen  liet zien dat dagelijks drinken van citroensap in combinatie met wandelen leidde tot significante verlagingen in de bloeddruk. De onderzoekers schrijven dit effect toe aan het feit dat citroensap rijk is aan citroenzuur en bepaalde bioflavanoïden (16).

Grapefruits staan bekend om hun bloeddruk verlagende werking. Dit lijkt te komen door het hoge gehalte aan kalium in grapefruits. (17)

10. Walnoten

Walnoten zitten vol met voedingstoffen die bijdragen aan de productie van stikstofmonoxide, het stofje dat de bloedvaten verwijdt. Tot deze voedingstoffen behoren o.a. het aminozuur l-arginine, het vetzuur alfalinoleenzuur en vitamine E.

Volgens een onderzoek uit 2013, uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvania, kan het eten van walnoten bijdragen aan een lagere bloeddruk, verbeterde functioneren van de bloedvaten en een vermindering van ontstekingen. Dit is bijvoorbeeld voor mensen met diabetes goed nieuws. (17)

Diabetici hebben vaak problemen met de bloedcirculatie en ze hebben doorgaans ook een hogere bloeddruk. (18)

Een onderzoek onder 112 proefpersonen met (pre)diabetes liet zien dat diegenen die 56 gram walnoten per dag aten gedurende 6 maanden significante verbeteringen toonden in de gezondheid van de bloedvaten. (19)

11. Bessen

Bessen zijn rijk aan antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen, waarmee ze mogelijk goed zijn voor de bloedcirculatie (20).

Chronische ontstekingsvorming in het lichaam kan de bloedvaten beschadigen en de bloeddruk doen stijgen, waarmee de bloedcirculatie ook kan verslechteren. Onderzoek laat zien dat het eten van bessen kan bijdragen aan een lagere bloeddruk, een lagere hartslag, minder samenklontering van bloedplaatjes en lagere ontstekingswaarden. Daarnaast lijken bessen bij te dragen aan een verbeterde bloedvatverwijding. (21)

12. Gember

Evenals kurkuma is gember een traditioneel medicijn dat al eeuwenlang wordt gebruik in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. En net als kurkuma kent gember een positief effect op de bloeddruk en de bloedcirculatie. (22)

In diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat gember bijdraagt aan een lagere bloeddruk. (23)

Een onderzoek onder 4.628 mensen liet zien dat onder diegenen met de hoogste consumptie van gember (2 tot 4 gram per dag) er minder gevallen hoge bloeddruk voorkwamen. (24)

Als je de kracht van kurkuma- en gemberextract in een makkelijke capsule wil combineren, probeer dan eens Kurkuma Boost met Gemberextract van Foodie.

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!