Hoe eet je meer orgaanvlees? De voordelen en tips op een rijtje

Het zit tussen je oren!! Oke en toegegeven… het gevoel is voor bepaalde zintuigen ook wel een beetje wennen.

Hopelijk leer jij toch orgaanvlees te gaan waarderen. Of misschien doe je dit al, maar wil je weten hoe je dit je kinderen aan kunt bieden? Hoe dan ook, ik ga mijn best doen je te overtuigen met dit artikel.

Zo’n lekkere zachte structuurloze massa die rondgaat in je mond klinkt spannend, maar is de winst voor je lichaam meer dan waard.

Gezondheidsvoordelen

Besef dat orgaanvlees enorme gezondheidsvoordelen biedt. Zo geeft bv lever jou een boost aan vitamine B11 (foliumzuur) en B12. Daarnaast bevat het nog de vitaminen A, D, E en K en een portie mineralen. Het ijzer dat voorkomt in lever is heel goed op te nemen door je lichaam. Veel makkelijker dan het ijzer dat voorkomt in planten.

En dan heb ik het nog niet eens over de hoogwaardige eiwitten in orgaanvlees!

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren genoemd. Dit zijn bouwstenen, waarvan je lichaam er een aantal zelf kan maken. Maar ook een paar varianten niet, terwijl je ze zo hard nodig hebt. Daarom is het belangrijk deze toch binnen te krijgen via voeding.

En WAAR vind je deze essentiële aminozuren nou allemaal samen op één plek terug? JUIST in orgaanvlees!

Als je nu zo leest hoe belangrijk orgaanvlees is, vind je het vast niet zo gek te horen dat het alfapaar van een roedel wolven als eerste hierop af duikt wanneer de prooi gevangen is. Het spiervlees volgt daarna pas, dit puur instinctief. Wat ze niet op kunnen laten ze liggen voor de wolven lager in rang.

Zo zijn er onder de mensen ook nog steeds traditionele volkeren waarbij men zelf het orgaanvlees eerst eet en het spiervlees (zoals die overheerlijke biefstukken waar wij de hoofdprijs voor betalen) gooien ze naar de honden waar ze mee samenleven.

Welke soorten orgaanvlees zijn er?

Hart en tong, deze twee hebben de minst uitgesproken smaak en zijn daarom ideaal om je avontuur mee te beginnen.

Dan heb je nog een paar bekende als zwezerik, maag, niertjes en lever. De meest gebruikte organen zijn afkomstig van koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en eenden.

Ik vind het belangrijk dat we meer orgaanvlees eten om de gezondheid te bevorderen, maar ook omdat het duurzaam is het hele dier te nuttigen. Kies het liefst voor een dier dat een goed leven heeft gehad; lekker vrij rondgelopen en zelf ook goed gevoed, beter voor jou en eerlijker voor het dier.

Mengen, mengen en nog eens mengen

Zo simpel als het klinkt, zo goed werkt het. Dit is het begin van het nuttigen van orgaanvlees voor de nieuwelingen. Maak gehakt van organen! Je snijdt het vlees klein en mengt het vervolgens door je gehakt. Maak het daarna klaar zoals je gewend bent met jouw favoriete kruiden.

Kippenlevertjes worden ineens heel smaakvol gemengd met bacon.

Runderlever kun je in kleine plakjes snijden en bakken, gemengd met wat appelschijfjes en ui (op deze manier eten mijn kinderen al behoorlijk wat stukjes op).

En wat dacht je van paté? Kijk maar eens hoe goed dit bij velen naar binnen gaat, heerlijk op een stukje Paleo Notenbrood.

Gooi er een beetje humor in!

Normaal gesproken ben ik het type dat een voorstander is van ‘bewust’ eten. En dan bedoel ik niet bewust zijn van WAT je in je mond stopt (dat weet jij al, anders was je nu dit artikel niet aan het lezen), maar meer in alle rust met je volle aandacht genieten van je eten.

Er helemaal ZIJN als je je lichaam al die waardevolle nutriënten cadeau doet. Dus niet met je bord voor de TV gaan zitten of intussen op elkehaptelt je favoriete blog lezen.

Gewoon bewust eten met al je zintuigen (en ja, het mag ook wel eens zonder mes en vork!), dit is ook nog eens beter voor je spijsvertering. Je spijsvertering begint al te werken bij de eerste gedachte aan eten, vervolgens ben je je bewust van elke hap die je neemt en geniet je ten volste tot je… genoeg hebt. Vaak resulteert dit in minder eten, fijn als je wat af wil vallen. Je hoeft jezelf niet te kwellen met allerlei restricties en regeltjes. Z

odra je het trucje onder de knie hebt hoe je bewust eet kun je op een veel natuurlijkere manier keuzes maken in wat, hoeveel en wanneer je eet. Interessant? Lees hier dan meer over in dit onderzoek.

Ok, dan nu terug naar de humor. Wil je orgaanvlees leren waarderen, parkeer het bovenstaande stukje dan even in de koelkast. Neem je favoriete cabaretier in je hoofd… heb je hem/haar? Ga naar YouTube, zet het beste theaterprogramma op van deze grappenmaker en pak vervolgens je bordje orgaanvlees erbij.

Eens kijken of jij het met een smile naar binnen krijgt!

Hoe jonger de kinderen hoe makkelijker

Het is erg lastig orgaanvlees verkocht te krijgen aan de wat grotere kids die hier niet mee opgegroeid zijn.

Hoewel de Paleo lifestyle al vroeg in ons gezin geïntroduceerd werd, ‘het kwartje orgaanvlees’ viel bij mij helaas pas erg laat. Met als gevolg dat het meer moeite kost de kinderen hieraan te laten wennen en een man naast me die een vies gezicht trekt als ik weer eens een bordje onder zijn neus schuif.

Best zonde, maar beter laat dan nooit! Praat gewoon over de voordelen, meng het zoals hierboven beschreven met vlees dat wel in de smaak valt en trek zelf het meest smaakvolle gezicht als je een hap neemt. Goed voorbeeld doet volgen 😉

Zie je orgaanvlees nog steeds niet zitten? No worries. Je kunt ook altijd nog gaan voor een supplement zodat je toch van de voordelen kunt genieten, deze van Nordic Kings bijvoorbeeld. Een hoogwaardige optie zonder de rillingen die over je lijf lopen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

4 reacties Plaats reactie

  1. Ik vind orgaanvlees juist lekker, maar eet het niet meer omdat gezegd wordt dat alle medicijnen en toegevoegde zaken die dieren binnen krijgen opgeslagen worden in deze organen en ze dus vol slechte stoffen zitten….. klopt dat niet?

    Beantwoorden
    • Hi!

      Er zijn veel mensen die dit denken. De lever bv werkt hierbij puur als filter. Hij zorgt ervoor dat sommige afvalstoffen na filteren weer herbruikt kunnen worden door het lichaam. Of ze worden gewoon weggestuurd richting uitgang. Maar het wordt nooit in de organen opgeslagen. Lekker eten dus 🙂

      Beantwoorden
  2. Ja, mij werd ooit exact hetzelfde verteld door een bevriend dierenarts nl. dat lever bv vol afvalstoffen zit en het zeker niet te nuttigen. Gooi die lever maar in één of andere weide, de vogels zullen dat wel oppikken, luidde het.

    Beantwoorden
    • Hi Christiane,

      Wat de lever doet met afvalstoffen is filteren en afvoeren, niet opslaan. Als de lever ziek is hopen afvalstoffen zich in het lichaam zelf op. Wat de lever wel kan opslaan zijn suikers en vetten om het vrij te geven als er extra energie nodig is. En vitaminen en mineralen 🙂

      Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!