Soepele Gewrichten Dankzij Krill? De gunstige effecten van krillolie op de gewrichtsgezondheid worden bevestigd door nieuwe grootschalige en langdurige studie

Een recente klinische studie, die vier jaar heeft geduurd, vormt het grootste, langste en hoogst gedoseerde onderzoek naar de effecten van krillolie op osteoartritis tot nu toe.

Deze studie bouwt voort op eerder onderzoek naar de voordelen van krillolie voor de gewrichtsgezondheid en bevestigt de status van krillolie als een serieuze optie om de  gewrichtsgezondheid te ondersteunen of zelfs verbeteren.

Krillolie voor gewrichtsgezondheid? Ja, en dit is waarom.

Antarctische krill wordt duurzaam geoogst uit de ongerepte wateren van de Zuidelijke Oceaan. Als een schoon marien supplement levert krillolie een natuurlijke combinatie van essentiële voedingsstoffen voor de menselijke gezondheid – fosfolipiden, omega-3’s EPA en DHA, choline en astaxanthine.

Krillolie is uniek de omega-3 vetzuren en choline zijn gekoppeld aan fosfolipiden, wat zorgt voor een betere integratie van omega-3 en choline in de cellen van het lichaam.

Dit is essentieel, omdat het verbeteren van de gewrichtsgezondheid begint op cellulair niveau. Het stimuleren van cellen met voedingsstoffen uit krillolie helpt het lichaam bij het omgaan met oxidatieve stress, ontsteking en andere belangrijke factoren voor gewrichtsgezondheid.

Bovendien is de choline die van nature in krillolie voorkomt, gunstig voor spierfunctie en -gezondheid. Gezonde spieren zijn essentieel voor het ondersteunen en beschermen van onze gewrichten.

De wetenschap achter de effecten van krillolie op gewrichten.

Onderzoek naar omega-3 en krillolie voor gewrichtsgezondheid laat zien dat deze vetzuren een aantal aspecten van ontsteking remmen en de ontstekingsrespons verbeteren bij osteoartritis.

Als het gaat om krillolie en gewrichtsgezondheid, heeft eerder onderzoek aangetoond dat krillolie in staat is om symptomen van osteoartritis aanzienlijk te verlichten, met name gericht op het verbeteren van kniepijn en stijfheid (1)(2).

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in juli 2022, vormt de langste en grootste studie naar krillolie en gewrichtsgezondheid. Het is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition (3).

Dit onderzoek is van essentieel belang omdat de prevalentie van artrose – waar osteoartritis een vorm van is – sterk in opkomst is in Nederland.

Op de website van Reuma Nederland wordt het volgende hierover vermeld:

Het aantal mensen met artrose in ons land stijgt. Nu al zijn dat er 1,5 miljoen. In 2040 gaat dit zelfs naar de 2,5 tot 3 miljoen. En waarschijnlijk liggen de huidige aantallen nog wel hoger. Want niet iedereen met pijnklachten gaat direct naar de huisarts. Bovendien wordt artrose vaak niet of laat erkend. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. 

De verwachting is dus dat in 2040 tot wel 3 miljoen mensen artroseklachten gaan ervaren.

In de zoektocht naar niet-chirurgische verlichting voor artrosepatiënten, besloten onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) te onderzoeken of krillolie-fosfolipiden, een natuurlijke bron van omega-3, choline en astaxanthine, een succesvol dagelijks supplement zou kunnen zijn om pijnlijke artritis-symptomen bij patiënten te verlichten.

(Bron: reumanederland.nl)

Nieuw Onderzoek: Kniepijn, stijfheid en beweeglijkheid verbetert door Krill Olie bij mild artrose

Het onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition concludeert dat krillolie kniepijn, stijfheid en lichamelijke functie verbetert bij volwassenen tussen de 40 en 65 jaar met milde tot matige knieartrose.

Het onderzoek, geleid door Dr. Welma Stonehouse, was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd door Australische onderzoekers van CSIRO op drie klinische locaties gedurende zes maanden. Het team stelde een testgroep van 235 gezonde patiënten samen die willekeurig werden toegewezen om ofwel krillolie of placebo te ontvangen.

De klinische studie resulteerde in significante verbeteringen in kniepijn, stijfheid en lichamelijke functie bij volwassenen met milde tot matige knie-artrose.

Bovendien hadden deelnemers met het hoogste niveau van ontsteking aan het begin van de studie de grootste pijnvermindering en namen de niveaus van omega-3 (indexniveau) toe in mensen in de krilloliegroep van 6,0% bij aanvang tot 8,9% na drie maanden en 9,0% na zes maanden.

Ontsteking is een veelvoorkomend kenmerk van deze vorm van artritische pijn, en kortdurende verlichting in de vorm van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) is vaak het standaardmiddel voor tijdelijke behandeling.

Stonehouse en haar team wilden een theorie testen dat de langeketen omega-3-vetzuren EPA en DHA die gevonden worden in maritieme bronnen zoals krillolie, kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en gerelateerde pijn bij artritispatiënten (5)(6).

Deelnemers met de meeste ontsteking laten de grootste verbetering zien met krillolie

De resultaten van de studie onthulden dat alle deelnemers die dagelijks gedurende zes maanden krillolie consumeerden, verbeteringen ondervonden in hun kniepijn, stijfheid en lichamelijke functie. De studie toonde ook aan dat de deelnemers die aan het begin van de studie de hoogste mate van ontsteking hadden, degenen waren die aan het einde van de studie de grootste verbeteringen in kniepijn ondervonden.

“Wat we weten over krillolie is dat het een superieure manier is om voedingsstoffen naar het lichaam te transporteren en af te leveren, namelijk omega-3 en choline, door deze rechtstreeks naar het celmembraan in alle weefsels van het lichaam te brengen”, zegt Line Johnsen, Senior Vice President Human Health and Nutrition en Regulatory Affairs bij Aker BioMarine Antarctic, ‘s werelds leidende krillolie producent. “Wanneer mensen dagelijks een supplement van krillolie innemen, beginnen we een positieve verandering te zien in hoe het lichaam omgaat met zaken zoals oxidatieve stress en ontsteking”.

“We zijn enthousiast over deze nieuwe goed uitgevoerde studie die aantoont dat krillolie de kniepijn significant vermindert bij mensen die lijden aan osteoartritis, en die eerdere studies ondersteunt die krillolie’s positieve effecten op het verlichten van gewrichtspijn documenteren”, aldus Line Johnsen.

Hoe spelen omega-3’s uit krillolie een rol bij ontsteking?

Krillolie-fosfolipiden is de olie die is geëxtraheerd uit de soort Euphausia superba, ook bekend als Antarctische krill.

Dit zijn kleine kreeftachtigen die in grote zwermen leven in de Zuidelijke Oceaan.  De omega-3 vetzuren van krillolie zijn uniek doordat ze gebonden zijn aan fosfolipiden, wat resulteert in een hoog gehalte aan choline. Wanneer iemand de opname van omega-3 vetzuren verhoogt, kunnen de omega-6 vetzuren in de celmembranen worden vervangen.

Dit verandert de verhouding tussen onstekingsremmende omega-3-vetzuren en ontstekingsvormende omega-6 vetzuren, wat op zijn beurt bijdraagt ​​aan minder ontstekingsvorming.

Een dagelijkse dosis krillolie kan een krachtige bondgenoot zijn tegen gewrichtsklachten

Dr. Stonehouse en haar onderzoeksteam geloven dat hun bevindingen, in combinatie met ander onderzoek over dit onderwerp, een teken van hoop zijn voor de meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld die lijden aan de symptomen van artritis. Volgens de onderzoekers kunnen artritispatiënten met milde tot matige pijn verlichting ervaren met een dagelijkse dosis krillolie.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!