Meer bewegen tijdens een zittend beroep? Zo doe je dat! 5 tips om meer te bewegen tijdens een zittend beroep

Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft een zittend beroep. Dat houdt in dat ze dagelijks zeker zo’n acht uur per dag zittend doorbrengen. Vaak is er door de drukte van de baan en het woon-werk verkeer ‘s avonds ook geen tijd meer om even lekker te sporten. Dit is natuurlijk niet heel goed voor de gezondheid. Zo kom je namelijk niet aan je dagelijks benodigde hoeveelheid beweging. Het is dan ook belangrijk om ook tijdens een zittend beroep op je gezondheid te letten en zo veel mogelijk te bewegen. Wil jij ook graag meer bewegen tijdens een zittend beroep? Maar weet je niet goed hoe? Lees dan vooral even verder. In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

  • Belang van beweging tijdens een zittend beroep
  • Tips voor meer beweging tijdens een zittend beroep
  • Voordelen van beweging tijdens het werken
Zitten is het nieuwe roken. Hoe beweeg je meer tijdens je kantoorbaan?


Belang beweging tijdens een zittend beroep

Zitten is het nieuwe roken. Niet gek ook, want veel zitten is erg slecht voor onze gezondheid. Om gezond te kunnen blijven tijdens een zittend beroep, is het belangrijk om voldoende te bewegen. Later in de blog komen we terug op hoe je dit het beste aan kan passen. Laten we eerst eens kijken naar de gezondheidsgevaren van te veel zitten tijdens je werk. 


Grotere kans op lichamelijk klachten

Allereerst is veel zitten natuurlijk niet zo goed voor je lichaamshouding. Tijdens het zitten leg je namelijk veel druk op je ledematen en dan vooral de spieren in je onderlichaam. Hierdoor kan je bloed niet goed circuleren. Spieren missen hierdoor de nodige bloedtoevoer, waardoor ze zwakker worden. Hierdoor kunnen ze je botten niet de steun bieden die deze nodig hebben, wat op den duur zorgt voor lichamelijke klachten.  


Daarnaast zitten we vaak gebogen. Een rechte rug behouden tijdens het zitten kost namelijk best wel wat kracht en focus. Van nature krommen we dus wat naar voren. Dit zorgt voor ongelijke druk op onze tussenwervelschijven en ruggengraat. Op den duur kan dit leiden tot onomkeerbare rug-en nekklachten. 


Meer vermoeidheid

Daarnaast zorgt een hele dag zitten ervoor dat je vermoeid raakt. Je zal misschien juist denken dat je hierdoor energie bespaart, doordat je minder beweegt. Dit is ook wel waar, maar veel zitten zorgt ervoor dat je bloed, en daarmee zuurstof, niet goed door je lichaam kan circuleren. Hierdoor missen je organen dus ook de nodige voedingsstoffen en is er verminderde toevoer van zuurstof. Hier kun je je behoorlijk suf en vermoeid van voelen. Merk je dus dat je last krijgt van een middagdip? Dan is de beste remedie om even te bewegen. Daar kan geen kop koffie tegenop! 


Negatief effect op de hersenen

Tot slot heeft het vele zitten ook een negatief effect op je hersenen. Zoals eerder besproken zorgt zitten namelijk voor een slechtere toevoer van zuurstof in ons lichaam en dus ook naar de hersenen. Zij kunnen hierdoor niet optimaal hun werk doen. Dit heeft concentratiestoornissen en een verlaagde productiviteit tot gevolg. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je meer beweegt tijdens je zittend beroep. 


Tips voor meer beweging tijdens een zittend beroep

Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen tijdens je werkdag om wat meer te bewegen. Ook wanneer je heel de dag achter een computer moet zitten. Zie hier vijf tips om meer te bewegen tijdens een zittend beroep. 


Tip 1: Verander regelmatig van houding

Allereerst is het goed om tijdens je werkdag regelmatig van houding te veranderen. Zorg er in eerste instantie voor dat je goed recht zit en niet gaat hangen in je stoel. Sta daarnaast regelmatig even op en werk staand. Heb je geen bureau waar je staand aan kan werken? Rek je dan in ieder geval regelmatig even uit of doe wat korte rek-en-strek oefeningen. Deze kunnen zelfs gewoon zitten en hierdoor word je je ook weer even bewust van je houding. Je zult zien dat dit aanzienlijk minder lichamelijke klachten oplevert. 


Tip 2: Maak een wandelingetje in je pauze

Daarnaast doe je er ook goed aan om elke dag even een rondje te lopen. Zo ben je niet alleen even in beweging, maar kun je gelijk een frisse neus halen. Heb je echt geen tijd om heel even de deur uit te gaan? Probeer dan even rond te lopen tijdens een telefoongesprek of hou een wandel vergadering met je collega’s. Welk beroep je ook hebt, een korte wandeling moet altijd lukken. Je stimuleert hiermee je bloedsomloop en daarmee de toevoer van zuurstof naar je hersenen. Hiermee zul je uiteindelijk je beroep zelfs beter uit kunnen voeren dan wanneer je op je stoel blijft zitten. 


Tip 3: Sta elke 20 minuten even op

Meer bewegen tijdens een zittend beroep, maar geen vergaderingen of andere redenen om even te lopen? Probeer dan elke 20 minuten even op te staan. Loop even naar de wc of haal een glas water om te drinken. Zo blijf je meteen goed gehydrateerd. 


Tip 4: Zorg voor ergonomische meubels

Daarnaast doe je er ook goed aan om te investeren in ergonomische meubels. Zo zorg je ervoor dat je werkhouding goed is. Dit geldt niet alleen voor je stoel en bureau, maar ook voor je muis, toetsenbord en beeldscherm. Je doet er goed aan om deze een keer door een professional in te laten stellen, zodat je precies de juiste werkhouding aan kan nemen.  Wil je een stapje verder gaan? Kijk dan eens naar een zit-sta-bureau of een bureaufiets. Zo kun je ook staand werken, wat automatisch zorgt voor minder zittijd. Met een bureaufiets kun je zelfs bewegen en werken tegelijk. Ideaal! 

Pak eens wat vaker de fiets van en naar je werk.


Tip 5: Beweeg meer in je woon-werk verkeer

Tot slot misschien wel de meest voor de hand liggende manier om meer te bewegen tijdens een zittend beroep. Zorg ervoor dat je al zoveel mogelijk beweegt tijdens de route naar je werk. Woon je redelijk in de buurt? Pak dan eens wat vaker de fiets. Zo heb je je dagelijks benodigde hoeveelheid beweging er al op zitten voordat je thuiskomt van werk en hoef je er tijdens je werkdag ook niet per se meer aan te denken. Is het echt te ver om te fietsen? Parkeer je auto dan eens een stukje verderop in plaats van direct voor de deur. Zo moet je al een stukje lopen voordat je op je werk aankomt. Het is misschien niet veel, maar elke beweging is meegenomen! 


Voordelen van meer beweging tijdens een werkdag

Het grootste voordeel van meer beweging tijdens een zittend beroep is dat het goed is voor je gezondheid. Je stimuleert hiermee je bloedsomloop, wat goed is voor je spieren, botten en brein. Daarnaast voorkomt het lichamelijke klachten op de lange termijn. Buiten dat het goed is voor de gezondheid en houding, brengt wat extra beweging tijdens een zittend beroep nog een aantal andere voordelen met zich mee. Zo is het ook goed voor je productiviteit, verlaagt het je stresslevel en zorgt het voor een betere werksfeer. 


Hogere productiviteit

Beweging tijdens een zit-werkdag zorgt voor een hogere productiviteit. Door regelmatig even te bewegen stimuleer je namelijk je bloedsomloop waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen. Dit zorgt voor meer energie en creativiteit. Hierdoor zul je je automatisch ook productiever voelen, waardoor je meer werk af zal krijgen in een dag. 

Betere stressbehendigheid

Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je minder stress ervaart. Een korte wandeling van 20 minuten werkt al stressverlagend. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het stresshormoon cortisol uit je lichaam verdwijnt. Dit werkt niet alleen stressverlagend, maar werkt ook tegen depressies. 


Goed voor de werksfeer

Een bijkomend effect van meer bewegen is dan ook dat iedereen ook lekkerder in zijn of haar vel zit. Dit zorgt voor een betere en positieve werksfeer. Daarnaast is even wandelen met je collega’s ook erg gezellig. Je bent hierbij meteen even weg van de schermpjes, waardoor je echt een gesprek met elkaar aan kan gaan. Wel zo goed voor de collegiale band. 


Lager ziekteverzuim

Meer beweging tijdens een zittend beroep zal er op en ten duur voor zorgen dat je ook minder snel ziek wordt. Hierdoor heb je een lager ziekteverzuim. Zoals eerder besproken brengt beweging namelijk een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Deze zorgen ervoor dat je minder snel ziek wordt. 


Meer werkplezier

Tot slot zorgt beweging tijdens een zittend beroep ook voor meer werkplezier. Van een hele dag zitten wordt over het algemeen niemand echt vrolijk. Beweging stimuleert ons gelukshormoon, waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Dit neem je mee in je werk wat het werkplezier zal verhogen. 

Meer bewegen tussendoor zorgt ook voor meer werkplezier.


Conclusie

Al met al kunnen we dus wel stellen dat meer bewegen tijdens een zittend beroep erg belangrijk is. Hierdoor stimuleer je namelijk je hersenen en zorg je voor voorkoming van allerlei lichamelijke klachten. Alleen maar voordelen dus! Gelukkig hoeft meer bewegen tijdens een zittend beroep niet moeilijk te zijn. Met wat kleine aanpassing in je werkdag, zoals het vaker fietsen naar werk, een dagelijkse wandeling of de aanschaf van ergonomische kantoormeubelen kun je dit al snel bereiken. Kijk dus eens welke tips je toe kan passen in je eigen werkdag. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!