Voordelen Probiotica: 7 Bewezen Gezondheidsvoordelen

Wat zijn probiotica? Probiotica zijn levende micro-organismen die je binnen kunt krijgen door middel van gefermenteerde voeding (denk aan zuurkool, yoghurt, kefir) of voedingssupplementen. In dit artikel bespreken we welke voordelen probiotica kent. Je zult ontdekken dat je natuurlijke probiotica binnen kunt krijgen en dus niet naar de apotheek hoeft om deze te halen.

Veel mensen hebben bij bacteriën het idee van ‘vieze kleine beestjes die ziekten veroorzaken’, maar dit is een misvatting.  Er zijn namelijk ook bacteriën die het ontstaan van ziekten juist tégengaan.

Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat het belangrijk is voor de gezondheid om een darmflora te hebben die in balans is. Probiotische bacteriën uit gefermenteerde voeding en supplementen kunnen zorgen voor een gezonde darmflora. In dit artikel zullen we de werking van probiotica bespreken.

Tot de gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan het nuttigen van probiotische culturen en bacteriestammen horen bijvoorbeeld gewichtsverlies, een gezonde spijsvertering, verbeterd immuunsysteem en minder ontstekingsvorming in de darmen (1)(2).

Deze gezondheidsvoordelen zijn het resultaat van het vermogen van probiotica om de natuurlijke balans van de darmflora te herstellen (3).

Wanneer de darmflora niet in balans is dan zijn er teveel slechte bacteriën en niet genoeg goede bacteriën.

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan deze disbalans. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde ziekten of aandoeningen, medicatie (zoals antibiotica), ongezonde voeding of andere schadelijke (lifestyle)factoren.

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de lichamelijk en geestelijke gezondheid, omdat er spijsverteringsproblemen, allergieën, mentale problemen, overgewicht en andere aandoeningen kunnen ontstaan (4).

In dit artikel worden de 7 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van probiotica uitgebreid besproken.

 

Voordelen Probiotica #1: Kunnen helpen om diarree te voorkomen en te verhelpen

Probiotica staan bekend om hun preventieve vermogen tegen diarree. Daarnaast kunnen ze ook de symptomen van diarree verminderen als je hier al last van hebt.

Diarree is een gebruikelijke bijwerking van het gebruik van antibiotica. Deze bijwerking ontstaat omdat antibiotica een negatief effect hebben op de balans tussen goede en slechte bacteriën (5).

De verstoorde darmflora kan leiden tot diarreeklachten.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebruik van probiotica samenhangt met een verminderd risico op antibiotica-gerelateerde diarreeklachten (6)(7)(8).

Uit een onderzoek bleek dat het gebruik van bepaalde probiotische stammen de duur van infectie-gerelateerde diarree met gemiddeld 25 uur kan terugbrengen (9).

De probiotische stam die volgens onderzoekers het meest bijdraagt aan het bestrijden van diarreeklachten is Lactobacillus rhamnosus (10).

Voordelen Probiotica #2: kunnen helpen om sommige mentale aandoeningen te verbeteren

Het klinkt misschien een beetje raar, maar je kunt door je darmflora te verbeteren ook je mentale stabiliteit vergroten.

Er zijn steeds meer onderzoeken die darmgezondheid koppelen aan je algehele stemming en mentale gezondheid (11).

In dierproeven én onderzoeken onder proefpersonen bleek dat het gebruik van probiotica-supplementen sommige mentale aandoeningen kan verbeteren (12).

Zo blijkt uit maar liefst 15 wetenschappelijke onderzoeken dat de zogenaamde Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen het ontstaan van angsten, depressie, autisme, dwangstoornissen en geheugenproblemen kunnen tegengaan. Deze resultaten werden geboekt gedurende 1 tot 2 maanden supplementgebruik (13).

Een onderzoek onder 70 personen gedurende 6 weken wees uit dat de personen die tijdens deze periode probiotica namen duidelijke voordelen ervoeren op het gebied van algehele gezondheid, depressie, angst en stress (14).

Bij een ander onderzoek, onder 40 personen die kampten met een depressie, werd vastgesteld dat het nemen van probiotica gedurende 8 weken de depressie wist te verminderen.

Daarnaast werden bij deze mensen minder ontstekingswaarden gemeten en ook bleken de insulinewaarden in het bloed beter te zijn (15).

Voordelen Probiotica #3: kunnen helpen het hart gezond te houden

Probiotica kunnen je mogelijk bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten doordat ze een positief effect hebben op de cholesterolwaarden.

Er zijn namelijk probiotische stammen die melkzuur produceren in het spijsverteringskanaal. Hierbij wordt gal afgebroken.

Gal is een stofje dat door je lichaam wordt aangemaakt om vetzuren af te breken. Het bestaat voor een groot deel uit cholesterol. Doordat gal makkelijker wordt afgebroken onder invloed van sommige probiotica komt er minder cholesterol in de bloedsomloop terecht (16).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vijf onderzoeksverslagen zijn waarin wordt aangegeven dat het nuttigen van probiotische yoghurt gedurende 2 tot 8 weken al een cholesterolverlagend effect kan hebben (17).

Naast het cholesterolverlagend effect, waarbij met name het ‘slechte’ LDL-cholesterol wordt verlaagd, kunnen probiotica mogelijk ook een mild bloeddrukverlagend effect hebben (18).

Hoe lang je probiotica moet gebruiken voor dit effect? Onderzoekers geven aan dat, om dit bloeddrukverlagend effect te ervaren, probiotica-gebruik gedurende ten minste 8 weken is vereist.

Voordeel Probiotica #4: kunnen mogelijk helpen om bepaalde (huid)allergieën te bestrijden

Bepaalde probiotische stammen kunnen bijdragen aan het verminderen van eczeem bij kinderen en zuigelingen.

Zo werd erbij een onderzoek vastgesteld dat de symptomen van zuigelingen die kampten met eczeem verbeterden als zij melk kregen toegediend die was verrijkt met probiotica. De zuigelingen die deze probiotica niet kregen toonden geen of minder verbetering (19).

Een ander onderzoek volgde de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap probiotica hadden genomen. Uit dit onderzoek bleek dat deze kinderen 83% minder kans hadden op eczeem gedurende de eerste twee jaar van hun leven (20).

Bovenstaande onderzoeksresultaten zijn veelbelovend, maar om de daadwerkelijke effectiviteit van probiotica met betrekking tot huidproblemen te kunnen duiden is meer onderzoek nodig (21)(22).

Ook zijn er veelbelovende resultaten over een ontstekingsremmende functie van probiotica bij mensen met een melk- of zuivelallergie. Ook hier is meer onderzoek nodig om het daadwerkelijke verband tussen probiotica en zuivelallergieën vast te kunnen stellen (23).

Voordelen Probiotica: tegengaan van eczeem
(bron: firstcry.com)

Voordeel Probiotica #5: kunnen helpen spijsverteringsproblemen te voorkomen

In Nederland kampen momenteel 80.000 mensen met een chronische darmontsteking. Ongeveer de helft van deze personen heeft te maken met colitis ulcerosa (24).

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm.

Uit onderzoek is gebleken dat sommige probiotische Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen de symptomen van milde Colitis ulcerosa kunnen verbeteren (25).

In een onderzoek werd zelfs aangetoond dat het gebruik van probiotica net zo effectief kan zijn als het gebruik van medicijnen om colitis ulcerosa in bedwang te houden (26).

Onderzoek wijst er ook op dat het gebruik van probiotica nuttig kan zijn om te helpen tegen de symptomen van prikkelbare darm syndroom (27)

Je kunt buikpijn door probiotica dus laten afnemen!

Voordelen Probiotica #6: kunnen helpen je immuunsysteem te verbeteren 

Door een gezonde darmflora in stand te houden met probiotica is je spijsverteringskanaal beter in staat om vezels te verwerken tot korteketenvetzuren zoals butyraat, propionaat en acetaat.

Deze vetten zijn belangrijk voor je darmwand en ze dragen bij aan verschillende stofwisselingsfuncties (28)(29).

Deze vetten zijn daarnaast ook belangrijk voor het immuunsysteem. Ze verstevigen namelijk de darmwand, waarmee wordt voorkomen dat er ongewild schadelijke stoffen de darmwand passeren en in de bloedbaan terecht komen (30)(31)(32)(33).

Probiotica kunnen je immuunsysteem een boost geven door dat ze de darmflora herstellen en slechte bacteriën tegengaan (34).

Bij verschillende onderzoeken werd het verband tussen probiotica-gebruik en het immuunsysteem vastgesteld. Onderzoek onder kinderen wees op een verminderde kans van infecties aan de luchtwegen (35).

Ook is er bij wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat sommige probiotica-stammen effectief zijn voor het verminderen van infecties aan de urinewegen bij vrouwen (36)

Voordelen Probiotica #7:  kunnen helpen bij gewichtsverlies en vetverlies

 Yep, ook voor gewichtsverlies kunnen probiotica op verschillende manieren een nuttige rol spelen (37).

Maar, dit betekent niet dat je onbeperkt pizza kunt eten zolang je er een probiotica-capsule bij neemt… Het ligt (helaas) toch iets genuanceerder. Niet elke probiotica functioneert op dezelfde manier.

De ene probiotica-stam werkt subtieler dan de andere, sommigen dragen zelfs niet bij aan gewichtsverlies.

Probiotica kunnen je langer een verzadigd gevoel geven, meer calorieen laten verbranden en minder vet laten opslaan.

Dit komt mede doordat bepaalde hormonen, zoals GLP-1, positief worden kunnen worden beïnvloed door probiotica. GLP-1 is een hormoon dat ervoor zorgt dat de maag langer vol blijft (38)(39).

Andere onderzoeken wijzen uit dat er zelfs probiotica-stammen zijn die een directe invloed hebben op gewichtsverlies.

In een onderzoek onder vrouwen die aan afslankdieet volgden wees uit dat vrouwen die Lactobacillus rhamnosus namen gedurende 3 maanden 50% meer gewichtsverlies hadden dan vrouwen die deze probiotica-stam niet gebruikten (40).

Dit mag toch wel een spectaculair resultaat genoemd worden!

Om alle verbanden tussen specifieke probiotica-stammen en gewichtsverlies in kaart te brengen is aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig, maar er zijn dus zeker indicaties dat het gebruik van probiotica gewichtsverlies kan ondersteunen (41).

Top 3 Probiotische Voedingsmiddelen 

Zoals gezegd zijn er verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica. Maar wat zijjn goede en gezonde probiotische bronnen?

We kennen allemaal de reclames op de televisie van yoghurtjes en drankjes die verrijkt zijn met probiotische culturen, het nadeel is dat veel van de bekende drinkyoghurt uit de supermarktkoeling vaak veel suiker bevatten.

Daarom raden we je de volgende gezondere alternatieven aan om aan je probiotische boost te komen.

 1. Volvette (Griekse) yoghurt

Volvette yoghurt is gemaakt van gefermenteerde melk. Het fermentatierproces zorgt ervoor dat de yoghurt minder lactose bevat en daarnaast ook meer probiotische culturen.

Yoghurt bevat minder lactose omdat de bacterien tijdens het fermentatieproces lactose omzetten in melkzuur. Dit geeft yoghurt ook de karakteristieke zuurdere smaak.

Er zijn verschillende onderzoeken waarbij kinderen yoghurt hebben gekregen en waarmee diarree en symptomen van prikkelbare darm syndroom effectief zijn bestreden (42)(43)(44).

 1. Kefir

Kefir is evenals yoghurt gefermenteerde melk, waardoor het een stuk minder rijk aan lactose is dan reguliere melk.

Kefir bevat verschillende stammen van goede probiotische bacteriën en gisten die het tot een zeer diverse en krachtige bron van probiotica maat. Wellicht nog beter dan yoghurt (45).

 1. Zuurkool

Ja, de ouderwetse zuurkool is een uiterst goede bron van probiotica.

Net zoals yoghurt krijgt zuurkool de zuurdere smaak vanwege het fermentatieproces waarbij melkzuur ontstaat.

Belangrijk is wel dat je verse zuurkool hebt en niet de gepasteuriseerde variant. Gepasteuriseerde zuurkool bevat namelijk geen levende bacteriën meer.

Naast de probiotische kwaliteiten is zuurkool ook nog eens rijk aan vitamine C, B en K. Daarnaast bevat ook natrium, ijzer en mangaan.

En als bonus krijg je er ook nog eens de antioxidanten luteïne en zeaxanthine bij. Dit zijn antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van de ogen (46).

 Als je geen fan bent van gefermenteerde voeding, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een uitgebalanceerd probiotica-supplement dat de juiste bacteriestammen bevat.

Voordelen Probiotica: zuurkool is rijk aan goede bacterieen
(bron: verseoogst.nl)

Tot Slot

In dit artikel hebben we de gezondheidsvoordelen van probiotica op een rij gezet. Probiotica spelen een belangrijke rol in de gezondheid van jouw darmstelsel.

De darmen zijn ontzettend belangrijk voor jouw dagelijkse welzijn en je gezondheid. Ze zijn betrokken bij hormoonproductie, je immuunsysteem en natuurlijk ook je spijsvertering.

Je kunt dit probleem ‘tackelen’ door ervoor te zorgen dat je darmflora op orde is. Door je darmen te voorzien van goede bacteriën krijgen slechte bacteriën geen kans om zich te ontwikkelen.

De volgende gezondheidsvoordelen worden in verband gebracht met de consumptie van probiotica:

 • Probiotica kunnen helpen om diarree te voorkomen en te verhelpen
 • Probiotica kunnen helpen om sommige mentale aandoeningen te verbeteren
 • Probiotica kunnen helpen het hart gezond te houden
 • Probiotica kunnen mogelijk helpen om bepaalde (huid)allergieën te bestrijden
 • Probiotica kunnen helpen spijsverteringsproblemen te voorkomen
 • Probiotica kunnen helpen je immuunsysteem te verbeteren
 • Probiotica kunnen helpen bij gewichtsverlies

Ook hebben we je voorzien van een Top 3 met de beste probiotische voedingsmiddelen, namelijk:

 1. Volvette (Griekse) yoghurt
 2. Kefir
 3. Zuurkool

Als de bovenstaande voedingsmiddelen je niet bevallen dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van een uitgebalanceerd probiotica-supplement met de juiste stammen. Op deze manier ben je verzekerd dat je de juiste dosering aan actieve, goede bacteriën binnenkrijgt.

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van probiotica? Heb je bijvoorbeeld wel eens na antibiotica probiotica gebruikt om je darmflora te herstellen? We horen graag jouw ervaringen in een reactie onder dit artikel!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

3 reacties Plaats reactie

 1. Zeer mooie review waaruit vooral blijkt dat probiotica een weldaad kan betekenen voor heel ons lichaam! Een extra reden is dat probiotica nu ook voor een mooie gehydrateerde en kerngezonde huid zorgt! Het is inderdaad zo dat de wetenschap heeft aangetoond (Human Microbiome Project) dat onze huid voor 54% bestaat uit microben. Dat is méér dan onze eigen huidcellen!

  Beantwoorden
  • Thnx voor je aanvulling Patricia 🙂 Ik heb de rest van je stuk weggehaald omdat we niet aan promo’s doen op onze site. Dan weet je dat 😉

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!