Bij krachtsport denk je al snel aan die enorme spierbundels die met de zwaarste gewichten voor de spiegel staan te trainen. Van die kleerkasten met eiwitshakes in de hand! Als iemand mij vroeger had gezegd dat ik nog eens krachtsport zou gaan beoefenen was ik waarschijnlijk heel hard in de lach geschoten!
Maar wat ben ik in mijn nopjes als ik met een halter in de weer ben. Krachtsport geeft me een ongelooflijk fijn gevoel en ik ben dan ook een paar keer per week te vinden in de Crossfitbox.
En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Als je kijkt naar onze voorouders en de manier waarop zij leefden, besef je dat het best onnatuurlijk is om een marathon te lopen. Wil niet zeggen dat we dat niet kunnen, maar krachtsport sluit beter aan bij onze oorsprong.
De oermensen waren veel aan de wandel, gewoon op een rustig tempo. Op zoek naar eten, af en toe trokken ze een sprintje, maar verder bestonden de lichamelijke bezigheden vooral uit sjouwen. Trekken, duwen en tillen van grote dieren die ze te pakken hadden gekregen en stenen die van a naar b moesten. Er gebeurt lichamelijk ontzettend veel zodra jij zwaar gaat tillen.
Wat krachtsport doet met jouw lichaam:
- Je maakt belangrijke hormonen aan
- Betere en bewustere lichaamshouding
- Je vergroot je spierkracht en verkleint de kans op blessures
- Je blijft er jonger door
- Het helpt bij afvallen
- Je verbetert je motorisch vermogen
- Verhoogde balans en coördinatie
- Sterker in het dagelijks leven
- Niet de belangrijkste, maar wel leuk: je komt strak in je vel te zitten met mooie contouren!
De volgende effecten zullen plaatsvinden:
- Belangrijke hormonen
Wist je dat er heel wat testosteron en groeihormonen aangemaakt worden bij tillen, duwen en trekken van zware materialen? Deze hormonen zorgen voor sterkere botten, nagels en dikker haar. Whoohoooo wie wil dat nu niet?!
- Betere lichaamshouding
Als je met krachttraining bezig bent, verbeter je hiermee meteen je lichaamshouding. Dit gaat helemaal vanzelf, je zit, loopt en staat automatisch meer recht na een aantal maanden.
3. Verklein de kans op blessures
Hoe sterker jouw spieren hoe kleiner de kans op blessures. Ik vind het altijd jammer dat iemand stopt met krachtsport vanwege een blessure. Terwijl het je, natuurlijk aangepast, juist kan helpen hierbij! Ook mensen met rugklachten hebben juist baat bij sterkere rugspieren terwijl ze bang zijn om met krachttraining rugklachten te krijgen of verergeren. Zorg gewoon voor de juiste begeleiding!
- Ga veroudering tegen
Doordat je ouder wordt verlies je spiermassa. Jij kunt ervoor zorgen dat dat toch op peil blijft door ze lekker in te zetten! Meer spieren betekent een strakkere huid en dit zorgt er natuurlijk weer voor dat jij jonger oogt. Ook van binnen kun je veroudering tegengaan met krachttraining. Hoe ouder iemand wordt hoe meer kans op osteoporose (botontkalking). Je hoort het vast wel eens, iemand op leeftijd maakt een val en breekt zo gemakkelijk een bot. Door de training ontwikkel je een betere dichtheid van de botten. Hierdoor worden je botten dus een stuk sterker.
- Hulp bij afvallen
Als je wat gewicht wil verliezen, is het misschien wel fijn te weten dat je hiervoor geen kilometers helemaal buiten adem hoeft te rennen. Sterker nog, door spieren te bouwen heeft jouw lichaam langere tijd energie nodig. Ook als je na het sporten al lekker even aan het uitrusten bent gaat de vetverbranding gewoon door
- Je wordt sterker
Eigenlijk logisch, maar je wordt door krachttraining letterlijk sterker. Dit merk je met name in het dagelijks leven. De boodschappentassen til je met gemak op het aanrecht en je puber de lucht in gooien kost je geen enkele moeite meer 😉
Eigenlijk is de reeks voordelen zo enorm dat ik het iedereen aan kan raden. Of het je aanspreekt is een tweede, maar soms moet je iets gewoon ervaren om het te kunnen gaan waarderen.
Let er bij krachtsport op dat je de juiste begeleiding krijgt. Het voordeel is ook dat je al je spieren inzet en dat verschillende spiergroepen leren om samen te werken. Ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen of fietsen waarbij je telkens opnieuw dezelfde spieren aanspreekt en de rest niet ontwikkelt. Mocht je beginnen met deze sport, zorg dan dat je zelf of samen met je begeleider een schema opstelt.
Op deze manier krijgen de gebruikte spieren de nodige rust.
En een kleine note voor de vrouwen; ben niet bang dat je er mannelijker uit gaat zien. Dat is zonder hulpmiddelen van buitenaf niet mogelijk. Wij hebben veel minder testosteron dus het is niet zo dat wij een enorme bonk spieren kunnen creëren. Kijk maar eens naar mijn armen, geen overdreven Popeye effect toch?!
Doe jij ook al aan krachtsport? Of beoefen je iets anders waar jij helemaal wild van bent? Laat het weten onder de comments!