Wat is zo gezond aan krachtsport? Voordelen van Krachtsport

Bij krachtsport denk je al snel aan die enorme spierbundels die met de zwaarste gewichten voor de spiegel staan te trainen. Van die kleerkasten met eiwitshakes in de hand! Als iemand mij vroeger had gezegd dat ik nog eens krachtsport zou gaan beoefenen was ik waarschijnlijk heel hard in de lach geschoten!

Maar wat ben ik in mijn nopjes als ik met een halter in de weer ben. Krachtsport geeft me een ongelooflijk fijn gevoel en ik ben dan ook een paar keer per week te vinden in de Crossfitbox.

En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Als je kijkt naar onze voorouders en de manier waarop zij leefden, besef je dat het best onnatuurlijk is om een marathon te lopen. Wil niet zeggen dat we dat niet kunnen, maar krachtsport sluit beter aan bij onze oorsprong.

De oermensen waren veel aan de wandel, gewoon op een rustig tempo. Op zoek naar eten, af en toe trokken ze een sprintje, maar verder bestonden de lichamelijke bezigheden vooral uit sjouwen. Trekken, duwen en tillen van grote dieren die ze te pakken hadden gekregen en stenen die van a naar b moesten. Er gebeurt lichamelijk ontzettend veel zodra jij zwaar gaat tillen.

Wat krachtsport doet met jouw lichaam:

 • Je maakt belangrijke hormonen aan
 • Betere en bewustere lichaamshouding
 • Je vergroot je spierkracht en verkleint de kans op blessures
 • Je blijft er jonger door
 • Het helpt bij afvallen
 • Je verbetert je motorisch vermogen
 • Verhoogde balans en coördinatie
 • Sterker in het dagelijks leven
 • Niet de belangrijkste, maar wel leuk: je komt strak in je vel te zitten met mooie contouren!

De volgende effecten zullen plaatsvinden:

 1. Belangrijke hormonen

Wist je dat er heel wat testosteron en groeihormonen aangemaakt worden bij tillen, duwen en trekken van zware materialen? Deze hormonen zorgen voor sterkere botten, nagels en dikker haar. Whoohoooo wie wil dat nu niet?!

 1. Betere lichaamshouding

Als je met krachttraining bezig bent, verbeter je hiermee meteen je lichaamshouding. Dit gaat helemaal vanzelf, je zit, loopt en staat automatisch meer recht na een aantal maanden.

3. Verklein de kans op blessures

Hoe sterker jouw spieren hoe kleiner de kans op blessures. Ik vind het altijd jammer dat iemand stopt met krachtsport vanwege een blessure. Terwijl het je, natuurlijk aangepast, juist kan helpen hierbij! Ook mensen met rugklachten hebben juist baat bij sterkere rugspieren terwijl ze bang zijn om met krachttraining rugklachten te krijgen of verergeren. Zorg gewoon voor de juiste begeleiding!

 1. Ga veroudering tegen

Doordat je ouder wordt verlies je spiermassa. Jij kunt ervoor zorgen dat dat toch op peil blijft door ze lekker in te zetten! Meer spieren betekent een strakkere huid en dit zorgt er natuurlijk weer voor dat jij jonger oogt. Ook van binnen kun je veroudering tegengaan met krachttraining. Hoe ouder iemand wordt hoe meer kans op osteoporose (botontkalking). Je hoort het vast wel eens, iemand op leeftijd maakt een val en breekt zo gemakkelijk een bot. Door de training ontwikkel je een betere dichtheid van de botten. Hierdoor worden je botten dus een stuk sterker.

 1. Hulp bij afvallen

Als je wat gewicht wil verliezen, is het misschien wel fijn te weten dat je hiervoor geen kilometers helemaal buiten adem hoeft te rennen. Sterker nog, door spieren te bouwen heeft jouw lichaam langere tijd energie nodig. Ook als je na het sporten al lekker even aan het uitrusten bent gaat de vetverbranding gewoon door 

 1. Je wordt sterker

Eigenlijk logisch, maar je wordt door krachttraining letterlijk sterker. Dit merk je met name in het dagelijks leven. De boodschappentassen til je met gemak op het aanrecht en je puber de lucht in gooien kost je geen enkele moeite meer 😉

Eigenlijk is de reeks voordelen zo enorm dat ik het iedereen aan kan raden. Of het je aanspreekt is een tweede, maar soms moet je iets gewoon ervaren om het te kunnen gaan waarderen.

Let er bij krachtsport op dat je de juiste begeleiding krijgt. Het voordeel is ook dat je al je spieren inzet en dat verschillende spiergroepen leren om samen te werken. Ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen of fietsen waarbij je telkens opnieuw dezelfde spieren aanspreekt en de rest niet ontwikkelt. Mocht je beginnen met deze sport, zorg dan dat je zelf of samen met je begeleider een schema opstelt.

Op deze manier krijgen de gebruikte spieren de nodige rust.

En een kleine note voor de vrouwen; ben niet bang dat je er mannelijker uit gaat zien. Dat is zonder hulpmiddelen van buitenaf niet mogelijk. Wij hebben veel minder testosteron dus het is niet zo dat wij een enorme bonk spieren kunnen creëren. Kijk maar eens naar mijn armen, geen overdreven Popeye effect toch?!

Doe jij ook al aan krachtsport? Of beoefen je iets anders waar jij helemaal wild van bent? Laat het weten onder de comments!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

6 reacties Plaats reactie

 1. Ik merk elke dag de voordelen van het feit dat ik krachttraining doe: betere bloedsuikerspiegel (ik heb diabetes type 2), minder problemen met rug en knie, meer kracht, en het helpt ongetwijfeld bij het afvallen (9 kg afgevallen, nog 11 te gaan).
  Ik merkte al snel hoe fijn ik het vind om steeds mijn grenzen te verleggen: meer gewicht/grotere series. Ik sport thuis, met behulp van YouTube en mijn personal trainer. Want ik wil het wel onder goede begeleiding doen, omdat diabetes, artrose en knieprothese heb.
  Er zijn veel oefeningen die je kunt doen met je eigen gewicht en wat creativiteit, zonder dat je naar een sportschool hoeft te gaan. Bijvoorbeeld: gebruik een emmer water, in plaats van een kettlebel. Of een zware gietijzeren stoofpan om tricepsoefeningen te doen;-)

  In oktober 2020 kreeg ik een volledige knieprothese in mijn linkerbeen. Ik ben 57, dus relatief jong voor zo’n operatie. In april 2021 zei de fysiotherapeut dat ik ‘klaar’ was bij hem. Dus in 6 maanden was mijn knie weer volledig functioneel. Mijn fysiotherapeut en mijn personal trainer hebben me gezegd dat mijn conditie en kracht, vlak voor de operatie, daarbij een belangrijke positieve rol hebben gespeeld. Ik merkte het zelf ook, want het herstel ging duidelijk sneller dan bij mijn rechterknie in 2015. Toen deed ik nog geen krachttraining.

  Beantwoorden
  • Wat ontzettend goed van je Jacqueline! Zo te lezen heb je flink wat voor je kiezen gehad, maar fijn dat je deze vooruitgang boekt 🙂

   Beantwoorden
 2. Vanzelfsprekend staat het iedereen vrij om een dergelijke krachttraining te volgen, maar er is ook een andere methode mogelijk om vergelijkbare resultaten te behalen n.l. Fit20. Train iedere week 20 minuten onder begeleiding van een personal trainer, zonder omkleden, zonder excessieve transpiratie en met verrassend positieve gevolgen. Check het Fit20 onderzoek.
  Daar ik mijzelf niet 3 keer in de week krachtsport in een sportschool zie doen -ben gepensioneerd- vind ik deze training de ideale oplossing voor verzorging van mijn lichaam.
  Ik ben slechts een enthousiaste gebruiker van deze training, heb geen aandelen in het bedrijf!

  Beantwoorden
  • Goed om te lezen Peter! Je hoeft je ook helemaal niet in het zweet te werken om de voordelen te ervaren. In tegendeel.

   Keep up the good work 🙂

   Beantwoorden
 3. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je ergens helemaal wild van bent. Ik ben zoveel dingen met hel veel enthousiasme begonnen maar ook weer snel mee opgehouden omdat ik wist dat het goed voor mij was maar ik gewoon niet leuk vond .. Maar 6 jaar geleden op mijn 62 ste heb ik in een dolle bui privéles bij een balletlerares genomen en dat voelde meteen goed. . Sindsdien heb ik drie keer in week les twee keer in de groep en een keer alleen . Aangezien ik natuurlijk veel ouder ben als de anderen brengt ze me in dat uur nog een paar fijne kneepjes bij . Sinds Corona via Zoom en dat functioneert ook alhoewel ik natuurlijk blij zal zijn als we weer gezellig met zijn allen in de studio zijn . Ik werk heel hard als huisarts zeker maar dat kan ik goed volhouden dankzij mijn regelmatige balletlessen . Dat geeft mij zoveel kracht en ernergie en ik blijf het na al die jaren leuk vinden Als ik ooit ophoud met werken zal ik zeker ook met krachttraining beginnen want medisch gezien is dat erg goed voor de oudere mens . En dan ga voor de zoveelste keer ook op Yoga om soepel te blijven

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!