Jij zet ALLES op ALLES om gezonder te worden.
Misschien is je doel wel om wat kilootjes te verliezen.
Of je probeert fitter te worden of eens van die nare ontstekingen af te komen. Na veel geprobeerd te hebben kom je dan eindelijk tot de sleutel van succes.
Dieet en leefstijl!
Ok, daar begint je avontuur. Paleo, Keto, Koolhydraatarm of in ieder geval ‘onbewerkt eten’.
Dat zou de truc moeten doen. Jij zet je er 100% voor in en merkt al snel verschil. Dat is een verademing. Het lukt en daar ben je trots op. Je wordt dan ook rijkelijk beloond door jouw eigen lichaam met goede uitkomsten.
Dan kom je langzaam maar zeker tot de conclusie dat je omgeving nu niet bepaald meewerkt. Misschien stimuleren ze je in het begin, maar als de tijd voorbijglijdt merk je dat anderen in oude patronen blijven zitten.
Dit kan soms voor lastige situaties zorgen en veel onbegrip.
Herken jij je jezelf in het volgende?
- Je partner doet het liefst zelf de boodschappen
- Hij of zij komt thuis met al wat jij vermijdt
- Je wordt aangekeken als je niet meedoet met een pizza op de bank
- Je hoort; ach dat ene koekje kan toch geen kwaad?
- Je partner heeft toch echt liever ‘magere melk’
Jij krijgt steeds meer zin in seks, maar je partner loop hierin wat achter
Dat is natuurlijk erg jammer!
Het liefst wil je je leefstijl delen met degene die zo dicht bij je staan… Hier mijn 5 tips hoe je daar het beste mee om kunt gaan:
Ontmantel de frustratie
Wat ik zo nu en dan terugkrijg van klanten is dat er een hoge mate van frustratie aanwezig is in de relatie. Bedenk jezelf altijd waar dit nu echt vandaan komt.
Wat is de dieperliggende oorzaak hiervan? Misschien voel jij frustratie, omdat je het de ander ook zo gunt om fit door het leven te gaan. Of misschien is er wel wat afgunst aanwezig. Jij bent zover in je leven dat je het allemaal net kunt handelen en de ander zit lekker lui op de bank met een zak chips.
Diep in je hart heb je daar ook nog wel eens zin in. Andersom kan het ook zomaar zijn dat je partner eigenlijk de noodzaak inziet, maar er gewoon nog niet aan toe is. Dan is het best jaloersmakend om te zien dat het jou wel lukt.
Welke reden hier ook aan ten grondslag ligt: probeer tot de kern te komen. Dan kun je het veel beter plaatsen en zal de frustratie naar de achtergrond verdwijnen.
Blijf in gesprek
Eigenlijk geldt dit op alle fronten in een relatie.
Blijf met elkaar praten en zie elkaar. Het is zo makkelijk om door de dagen heen ‘je ding’ te doen en elkaar uit het oog te verliezen. Maar door het gesprek aan te gaan toon je interesse in elkaar en zal je meer medewerking kunnen verwachten in plaats van weerstand.
Vertel waarom je zo graag je dieet en leefstijl op peil wil houden.
Waarom je het zo gaaf zou vinden als je partner eens een periode met je mee wil bewegen. Benadruk daarbij natuurlijk ook dat je het hem of haar ook zo gunt en je graag samen gezond oud wil worden.
Luister oprecht
Nog belangrijker dan praten is luisteren. En dan oprecht luisteren… dit is een kunst, echt waar!
Maar je kunt hiermee erg veel bereiken. Waarom trekt je partner zijn wenkbrauwen op als jij roomboter in de pan wil en geen zonnebloemolie die hij gisteren nog meenam?
Waarom komt je partner niet, net als jij, in beweging? Waarom neemt hij of zij toch telkens dat croissantje mee terwijl je zo duidelijk hebt gemaakt dat je geen gluten binnen wil krijgen. Het kan zomaar zo zijn dat de ander eigenlijk totaal niet weet wat jouw gezonde dieet inhoudt.
Dat het croissantje eigenlijk super lief bedoeld is, als beloning dat jij het zo goed doet. Door goed te luisteren kun je tot de kern komen en door hierover te sparren weer tot een oplossing. Probeer het eens, oprecht luisteren zonder direct een weerwoord te bieden.
Vaak helpt het zelfs om er de volgende dag pas op terug te komen.
Kom elkaar tegemoet
Als het lastig blijkt om op één lijn te komen met je dieetwensen, probeer elkaar dan tegemoet te komen. Stel met zijn tweeën een boodschappenlijstje samen en laat de ander keuzes maken waar jij gemakkelijk vanaf kunt blijven. Het gaat er tenslotte om dat jij de verleidingen in huis kunt weerstaan.
Er zijn altijd opties waar je de ander wakker voor kunt maken en jij trekt je schouders ervoor op.
Stel het avondeten samen waarbij je altijd de keuze hebt. Een broodje hamburger? Geen probleem, de ander pakt een broodje en jij neemt een groot blad van die heerlijke donkergroene bladsla die je om de burger heen wikkelt.
Zo kun je toch samen genieten bij het avondeten.
Dring nooit iets op
Hoe moeilijk het ook is. Probeer niets op te dringen. Dit werkt alleen maar averechts.
In plaats daarvan kun je beter gewoon een prachtig voorbeeld zijn. Hoe graag je ook zou willen dat jouw partner hetzelfde pad bewandelt, dit is niet altijd realistisch. Door het voorbeeld te zijn zullen anderen vanzelf nieuwsgierig worden en door jou geïnspireerd raken.
Let maar eens op! Dit is een rimpeleffect wat jouw hele omgeving in mindere of meer mate zal doen aansporen tot verandering.
Je plant een zaadje en als de tijd echt rijp is zal deze gaan groeien tot iets prachtigs.
Blijf van elkaar genieten en laat het je relatie niet in de weg staan. Zie het eerder als een uitdaging. Als het jou lukt om ondanks weerstand van je partner je aan je plan te houden, dan lukt het je overal!
Heb jij nu een lastpak van een partner? Of heb jij tips hoe je hiermee omgaat? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!