Wil je jouw weerstand verhogen en ervoor zorgen dat je nooit meer ziek wordt? Je kunt dit doen door verschillende aanpassingen te maken in je lifestyle en dieet. Ook kun je met sommige tips de weerstand van je kind of kinderen verhogen.
Tip #1. Eet superfoods
Zoals Mitchel al aangeeft in de video is de term ‘superfood’ een lichtelijk vermoeiende marketingterm… Want hoe weet je nu of iets een superfood is of niet?
Vaak worden gezonde voedingsmiddelen die doorgaans niet in het standaard Westerse dieet voorkomen gelabeld als een superfood. Denk aan gojibessen, spirulina, inca-bessen, macapoeder, chiazaden etc.
Al deze voedingsmiddelen hebben als gezamenlijk kenmerk dat ze, ten eerste, zeer exotisch in de oren kinken en, ten tweede, rijk zijn aan specifieke voedingstoffen zoals antioxidanten, vetzuren, vitaminen en mineralen.
Overigens is het zo dat ‘ouderwetse’ voedingsmiddelen zoals boerenkool, spinazie of zelfs Hollands Nieuwe (haring) als superfood kunnen worden bestempeld. Ook deze voedingsmiddelen bevatten hartstikke waardevolle voedingsstoffen!
Vanwege hun specifieke voedingsstoffenprofiel zijn de volgende superfoods onze favorieten:
- Spirulina
- Chlorella
- Acerola
- Collageen
We zullen de gezondheidsvoordelen van deze voedingsmiddelen met je doornemen:
Spirulina
-
Rijk aan voedingstoffen.
Een eetlepel (7 gram) aan spirulina bevat o.a (1):
- 4 gram eiwit
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Koper
- IJzer
- Magnesium
- Mangaan
- Kalium
-
Krachtige antioxidant en ontstekingsremmende werking
Oxidatieve stress wordt veroorzaakt doordat er vrije radicalen vrijkomen in het lichaam. Dit is een natuurlijk proces. Zo ontstaan er bijvoorbeeld vrije radicalen tijdens fysieke inspanningen.
Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer er teveel vrije radicalen ontstaan onder invloed van bijvoorbeeld uitlaatgassen, schadelijke stoffen, (sigaretten)rook of alcoholgebruik.
De schade die door vrije radicalen wordt veroorzaakt kan leiden tot (chronische) ontstekingen (2).
Antioxidanten zijn daarom van groot belang. Zij gaan deze oxidatieve stress tegen en ondersteunen dus de weerstand van je lichaam.
De reden dat spirulina een krachtige antioxidant kan vormen is omdat het een stofje bevat dat luister naar de naam fycocyanine. Aan dit stofje dankt spirulina oook haar unieke blauwgroene kleur.
Fycocyanine kan vrije radicalen bestrijden en het remt ook de productie van ontstekingsbevorderende stofjes (3)(4)(5).
-
Kan cholesterolwaarden en triglyceridenwaarden verbeteren
Spirulina kan de aanwezigheid van het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen en ook de aanwezigheid van vrije vetzuren in het bloed (triglyceriden) verminderen (6).
-
Gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen
Een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten is de oxidatie van LDL-cholesterol (7).
In verschillende onderzoeken is aangetoond dat de antioxidanten in spirulina de oxidatie van LDL-cholesterol tegen kunnen gaan.
-
Kan mogelijk het ontstaan van sommige kankervormen tegengaan
Het effect van spirulina op orale kanker is veel bestudeerd. Het blijkt namelijk dat het gebruik van spirulina effectief kan zijn tegen bepaalde huidbeschadigingen (orale submukeuze fibrose) (8)(9).
Deze huidbeschadigingen kunnen de aanleiding vormen voor het ontstaan van kanker. Spirulina kan deze beschadigingen dus tegengaan en daarmee helpen om de oorzaak van kanker te bestrijden.
Altijd belangrijk om te onderstrepen is dat er geen kankergenezende werking uitgaat van spirulina. Het kan alleen een rol spelen bij het verminderen van de kans op het ontstaan van kanker.
-
Helpt de bloeddruk te reguleren
Doseringen van ongeveer 4.5 gram per dag liet een bloeddrukverlagend effect zien (10)(11).
Een theorie achter dit effect is dat het gebruik van spirulina zorgt voor een verhoogde productie van stikstofoxide.
Dit is een stofje dat de wanden van de bloedvaten laat ontspannen en uitzetten. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk (12).
-
Helpt mogelijk om spierkracht en uithoudingsvermogen te vergroten
In twee wetenschappelijke onderzoeken bleek dat spirulina het uithoudingsvermogen vergroot. Het duurde dus langer voordat mensen vermoeid raakten bij fysieke activiteit (13)(14).
Chlorella
Evenals spirulina is chlorella een algensoort die als superfood wordt bestempeld.
We zullen de gezondheidsvoordelen van dit groene goedje met je doornemen.
-
Rijk aan voedingstoffen
Chlorella bestaat voor 50 tot 60% uit eiwit, waarbij het ook nog eens alle 9 essentiële aminozuren bevat (15)(16).
Daarnaast bevat chlorella o.a.:
- Vitamine C
- Verschillende B-vitaminen
- Vitamine E
- Vitamine K
- IJzer
- Zink
- Koper
- Magnesium
- Kalium
-
Kan helpen als detox
Detoxen is een vrij hippe term die te pas en te onpas wordt gebruikt om kruidenthee en sapkuurtjes te verkopen.
Maar in het geval van chlorella is de detox-claim beslist geen wassen neus. Uit verschilende onderzoeken is namelijk gebleken dat chlorella zware metalen aan zich bindt (17)(18)(19).
Ook is gebleken dat chlorella de aanwezigheid van andere schadelijke stoffen uit voeding, zoals dioxine bijvoorbeeld, kan tegengaan (20)(21).
Afgaande op de wetenschappelijke inzichten kunnen we dus stellen dat chlorella daadwerkelijk een ontgiftende werking heeft.
-
Kan helpen cholesterol- en triglyceridenwaarden te verbeteren
Net zoals spirulina kan chlorella helpen om de bloedwaarden met betrekking tot het ‘slechte’ LDL-cholesterol en vrije vetzuren (triglyceriden) te verbeteren.
Een hoog gehalte aan triglyceriden en LDL-cholesterol hangen samen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Chlorella kan bijdragen aan het verlagen van deze bloedwaarden (22)(23).
-
Kan werken als antioxidant
Chlorella bevat meerdere stoffen die werken als een antioxidant in het lichaam. Hiertoe behoren chlorofyl, vitamine C, bètacaroteen, lycopeen en luteïne (24).
-
Kan helpen om de bloedsuiker te reguleren
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat chlorella mogelijk kan bijdragen om de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen (25).
Acerola
De reden waarom acerola in dit lijstje staat is omdat het je voorziet van een goed opneembare vorm van vitamine C.
Je kunt je weerstand verhogen met vitamine C uit de acerola-bes. Deze is extreem rijk aan vitamine C en je kunt het als supplement nemen in capsule, pil of poedervorm.
De poedervorm is vrij populair. Het is gemaakt van gedroogd acerola-sap
Tijdens een onderzoek naar verschillende fruitsoorten die vitamine C bevatten bleek dat acerola bijna elke fruitsoort achter zich laat. Het is een antioxidante powerhouse!
Collageen
Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijke collageen binnenkregen via hun dieet.
Veel mensen houden het deze dagen bij een biefstukje, kipfiletje of een karbonade. Vleesconsumptie bestaat voornamelijk uit spiervlees dus.
Aminozuren zoals glycine en (hydroxy)proline zijn royaal aanwezig in collageen. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor de aanmaak van lichaamseigen collageen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het menselijk lichaam niet genoeg glycine aanmaakt om de aanmaak van lichaamseigen collageen te ondersteunen. Een regulier dieet vult dit niet genoeg aan.
Gemiddeld kan een persoon 3 gram glycine aanmaken. Dit maakt van glycine een semi-essentieel aminozuur.
Dit betekent dat het een deel van de benodigde dagelijkse hoeveelheid glycine door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, maar dat de rest moet worden aangevuld vanuit voeding.
Deze 3 gram lichaamseigen glycine wordt over het algemeen aangevuld met 1.5 tot 3 gram uit voeding, terwijl er rond de 15 gram glycine nodig is voor alle lichamelijke processen op een dag (26).
Een tekort van 10 gram glycine lonkt dus.
Een manier om dit tekort te doen slinken is het nemen van makkelijk opneembare collageen hydrolysaat zoals Collageen Boost.
Er zijn verschillende onderzoeken die glycine en collageen hydrolysaat koppelen aan:
- Stralende Huid (27)(28) (29)
- Gezond en Glanzend Haar (30)
- Sterke Nagels (31)
- Minder Gewrichtspijn (32)(33) (34)
- Vetvrije Massa (35)
- Betere spijsvertering (36)(37)
Tip #2. Zorg voor je Darmflora
Je kunt ervoor zorgen dat je darmflora in goede staat verkeert door voldoende gezonde bacteriën in je dieet te verwerken. Deze bacteriën staan ook wel bekend als probiotica.
Wat zijn probiotica? Probiotica zijn levende micro-organismen (hele kleine beestjes dus!) die je binnen kunt krijgen door middel van gefermenteerde voeding (denk aan zuurkool, yoghurt, kefir) of voedingssupplementen.
Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat het belangrijk is voor de gezondheid om een darmflora te hebben die in balans is. Probiotische bacteriën uit gefermenteerde voeding en supplementen kunnen zorgen voor een gezonde darmflora. In dit artikel zullen we de werking van probiotica bespreken.
Tot de gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan het nuttigen van probiotische culturen en bacteriestammen horen bijvoorbeeld gewichtsverlies, een gezonde spijsvertering, verbeterd immuunsysteem en minder ontstekingsvorming in de darmen (38)(39).
Deze gezondheidsvoordelen zijn het resultaat van het vermogen van probiotica om de natuurlijke balans van de darmflora te herstellen (40).
Het gebruik van probiotica kent de volgende gezondheidsvoordelen:
-
Kunnen helpen diarree te voorkomen
Diarree is een gebruikelijke bijwerking van het gebruik van antibiotica. Deze bijwerking ontstaat omdat antibiotica een negatief effect hebben op de balans tussen goede en slechte bacteriën (41).
De verstoorde darmflora kan leiden tot diarreeklachten.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebruik van probiotica samenhangt met een verminderd risico op antibiotica-gerelateerde diarreeklachten (42)(43)(44). Probiotica helpen je weerstand te verhogen na antibiotica.
-
Kunnen je mentale weerbaarheid verbeteren
Er zijn steeds meer onderzoeken die darmgezondheid koppelen aan je algehele stemming en mentale gezondheid (45).
Zo blijkt uit maar liefst 15 wetenschappelijke onderzoeken dat de zogenaamde Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen het ontstaan van angsten, depressie, autisme, dwangstoornissen en geheugenproblemen kunnen tegengaan. Deze resultaten werden geboekt gedurende 1 tot 2 maanden supplementgebruik (46).
Een onderzoek onder 70 personen gedurende 6 weken wees uit dat de personen die tijdens deze periode probiotica namen duidelijke voordelen ervoeren op het gebied van algehele gezondheid, depressie, angst en stress (47).
-
Goed voor het immuunsysteem
Probiotica kunnen je immuunsysteem een boost geven door dat ze de darmflora herstellen en slechte bacteriën tegengaan (48).
Bij verschillende onderzoeken werd het verband tussen probiotica-gebruik en het immuunsysteem vastgesteld. Onderzoek onder kinderen wees op een verminderde kans van infecties aan de luchtwegen (49).
Ook is er bij wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat sommige probiotica-stammen effectief zijn voor het verminderen van infecties aan de urinewegen bij vrouwen (50)
-
Kunnen helpen je spijsvertering te verbeteren
Onderzoek wijst er ook op dat het gebruik van probiotica nuttig kan zijn om te helpen tegen de symptomen van prikkelbare darm syndroom (51).
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat sommige probiotische Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen de symptomen van milde Colitis ulcerosa kunnen verbeteren (52).
In een onderzoek werd zelfs aangetoond dat het gebruik van probiotica net zo effectief kan zijn als het gebruik van medicijnen om colitis ulcerosa in bedwang te houden (53).
Overige gezondheidsvoordelen:
- Kunnen bijdragen aan gewichtsverlies
- Kunnen bijdragen aan betere conditie van de huid
- Kunnen bijdragen aan een betere hartgezondheid
Wil je meer over deze gezondheidsvoordelen lezen, raadpleeg dan ons artikel over de 7 Gezondheidsvoordelen van Probiotica!
Tip #3. Voeding van Biologische Oorsprong
De oorsprong van voeding is belangrijk.
Denk bijvoorbeeld aan de herkomst van het vlees dat je eet. Grasgevoerd vlees bevat meer gezondere vetzuren dan vlees van dieren die met granen zijn gevoerd.
Maar liefst 67 wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat biologisch vlees, waarbij dus geen gebruik is gemaakt van krachtvoer, antibiotica en groeihormonen meer gezonde omega-3-vetzuren bevat (54).
Ook met betrekking tot fruit en groente zijn biologisch geteelde gewassen een betere optie. Het is niet per se zo dat deze meer vitaminen en antioxidanten bevatten, sommige onderzoeken claimen van wel, andere claimen dat er geen verschil is.
Maar waar wel een verschil in zit is de aanwezigheid van pesticiden en andere chemische stoffen. Biologisch geteelde producten worden hier niet mee behandeld.
Hierdoor voorkom je dus dat je bepaalde chemische stoffen binnenkrijgt die op termijn een schadelijk effect kunnen hebben op je gezondheid.
Over het algemeen is biologisch geteeld voedsel niet de goedkoopste optie. Maar er zijn een aantal manieren waarop je de kosten kunt drukken:
- Zoek naar aanbiedingen (denk bijvoorbeeld ook aan de bekende 35% stickers die op producten worden geplakt die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen)
- Koop bulk. Als je grotere pakketten vlees koopt dan kun je een betere prijs bedingen
- Kijk of je rechtstreeks van een biologische boer kunt inkopen in plaats van de supermarkt.
- Koop biologisch orgaanvlees. Het is goedkoper én voedzamer!
Tip #4. Schrap zuivel
De reden om zuivel te schrappen is dat maar liefst 75% van de wereldbevolking een lactose-intolerantie kent (55).
Op jonge leeftijd maakt je lichaam nog speciale enzymen aan, lactase, dat ervoor zorgt dat je de lactose (melksuikers) uit de moedermelk kunt verwerken. Maar, bij veel mensen worden deze enzymen niet meer aangemaakt naarmate zij ouder worden (56).
Het menselijk lichaam kan dus niet zo goed omgaan met melksuikers.
Mocht je toch zuivel willen consumeren, kies dan voor rauwe, volvette zuivel. Deze vorm bevat minder lactose. Ook gefermenteerde zuivel zoals yoghurt of kefir bevatten vanwege het fermentatieproces minder lactose.
Tip #5. Krijg voldoende slaap
Wanneer mensen slecht slapen of vermoeid zijn dan zijn ze vaak vatbaarder voor ziekten. Zelfs een klein beetje minder slaap heeft al effect op het immuunsysteem dat ziektekiemen moet bestrijden (57).
Een groot onderzoek onder 153 gezonde mannen en vrouwen tussen de 21 en 55 jaar liet zien dat de mensen die minder dan 7 uur sliepen bijna 3 keer meer kans hadden om een verkoudheid op te lopen dan de personen die 8 uur sliepen (58).
Wat kun je doen om beter te slapen? We hebben 7 tips voor je.
-
Zorg voor je elektrolyten
Met name het aanvullen van magnesium kan je slaapkwaliteit verbeteren.
Je kunt ook overwegen om je elektrolyten aan te vullen met bottenbouillon. Hier zit een aminozuur in genaamd glycine. Dit aminozuur kan de kwaliteit van je slaap ook verbeteren, en daarnaast is bottenbouillon rijk aan mineralen waar je jouw elektrolyten mee aan kunt vullen (59).
-
Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan
Beeldschermen van bijvoorbeeld laptops, telefoons, televisies, tablets… ze stralen allemaal blauw licht uit. Dit type licht weerhoudt je lichaam ervan om het slaaphormoon melatonine aan te maken.
-
Maak je slaapkamer koel, maar zorg ervoor dat je handen en voeten warm zijn
Een donkere en koele kamer zorgt ervoor dat je het minder benauwd hebt als je probeert (in) te slapen.
Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen en voeten warmer zijn dan je romp. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt (60).
De Amerikaanse Slaapstichting geeft aan dat de ideale kamertemperatuur om te kunnen slapen tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt (61).
-
Plan je workouts vroeg op de dag
Een intensieve sportsessie na een dag werken voelt natuurlijk heerlijk! Maar een intensieve sportsessie laat op de avond kan er wel voor zorgen dat je daarna moeilijker in slaap komt.
Er kunnen stresshormonen vrijkomen, je lichaam verkeert nog in een actieve modus waardoor het lastiger is om in de kalme slaapmodus te raken.
-
Zet groene planten op je slaapkamer
De Amerikaanse gezondheidsexpert Aubrey Marcus zweert bij het plaatsen van groene planten in de slaapkamer. Dit komt omdat zulke planten een reinigend effect hebben op de lucht in de kamer. Ze zorgen voor meer zuurstof in de lucht.
-
Mediteer voor het slapen gaan
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die het stressverminderende effect van meditatie hebben onderzocht en die de claim ondersteunen dat meditatie een significante vermindering in stress kan veroorzaken (62).
Het lijkt er zelfs op dat bij mensen die met relatief meer stress te kampen hebben ook het grootste profijt halen uit het beoefenen van meditatie (63).
-
Beperk cafeïne
Wellicht ben je al op de hoogte van het stimulerende effect van cafeïne en drink je voor het slapen gaan bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie.
Belangrijk om je te realiseren is dat cafeïne tot wel zes uur in je bloed kan blijven (64). Het kopje koffie dat je dus om 18.00 hebt gedronken kan je om 22.00 uit je slaap houden.
Tip #6. Elimineer stress
Als je veel stress ervaart dan is het belangrijk om te achterhalen waar deze stress vandaan komt.
Heeft het een fysieke oorzaak? Bijvoorbeeld een gebrek aan slaap of fysieke uitputting? Of heeft het een sociale oorzaak? Zoals bijvoorbeeld werkdruk of persoonlijke relaties?
Zodra je dit voor jezelf hebt vastgesteld kun je gaan werken om de stressbronnen te elimineren.
Ook kun je als een anti-stressmiddel meditatie in je dagelijkse routine opnemen.
Meditatie is een uiterst goede manier om stress te verminderen. Nu denk je wellicht dat dit jarenlange training als een boeddhistische monnik vereist, maar dit is een misvatting.
Je kunt al door middel van gebruiksvriendelijke apps op je telefoon leren hoe je kunt mediteren. Apps zoals Headspace of Calm kunnen jou helpen om stress te verminderen.
Tip #7. Stop met alcohol
Alcohol heeft een directe negatieve invloed op je immuunsysteem. Het verlaagt je weerstand waardoor je vatbaarder bent voor infecties en virussen.
Een onderzoek onder gezonde jongvolwassen met een gemiddelde leeftijd van 27 wees uit dat het nuttigen van 4 á 5 shotjes wodka leidt tot een duidelijk inactiever immuunsysteem (65).
Dit onderzoek is wellicht kleinschalig uitgevoerd, onder 15 personen, maar ook over grote populaties is het effect van alcohol op het immuunsysteem zichtbaar.
Zo is bijvoorbeeld 10% van alle tuberculosegevallen wereldwijd direct te relateren aan alcoholgebruik (66).
Tip #8. Blijf bewegen
Beweging is een goede manier om je weerstand te verhogen en dus ziekten buiten de deur te houden.
Regelmatig sporten kan de volgende positieve effecten hebben op het immuunsysteem (67):
- Verbeterde functionaliteit van ‘Natural Killercellen’ (dit zijn afweercellen die indringers herkennen en aanvallen)
- Verbeterde functionaliteit van T-cellen, ook dit zijn celllen van het afweersysteem die beschermen tegen virussen.
- Lagere niveau van ontstekingsbevorderende cytokinen in het lichaam.
Belangrijk om te onderstrepen is dat je je weerstand kunt verhogen met sporten, maar dat je het niet moet overdrijven. Als je teveel sport en teveel inspanningen eist van je lichaam dan levert dat fysiologische stress op. En dit kan funest zijn voor de weerstand.
Weerstand verhogen? Alle tips nog eens op een rij.
In dit artikel hebben we besproken hoe je ervoor kunt zorgen dat je nooit meer ziekt wordt. Of in ieder geval de kans zo klein mogelijk maakt!
Gebruik superfoods
- Spirulina
- Chlorella
- Acerola
- Collageen
De doseringen:
Acerola (geen vastgestelde dosering, maar in principe heb je aan 1 gram per dag al voldoende)
Spirulina (2 tot 3 gram per dag)
Chlorella ( 6 tot 10 gram per dag)
Dit is het lijstje dat we aanraden, maar vergeet niet dat andere voeding zoals boerenkool, spinazie, broccoli en ook haring als superfood bestempeld mogen worden!
Eet zoveel mogelijk voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen!
Zorg voor je darmflora
Nuttig gefermenteerde producten zoals kefir, zuurkool, kombucha of volvette (Griekse) yoghurt.
Daarnaast is een probiotica-supplement met meerdere bacteriestammen een uitstekende optie om je darmflora te ondersteunen
Eet zoveel mogelijk biologisch
Hiermee vermijdt je pesticiden, hormonen, antibiotica en andere stoffen die een mogelijke negatieve uitwerkingen kunnen hebben op je immuunsysteem.
Schrap zuivel
Veel mensen hebben (onbewust) een lactose-intolerantie.
Dit hoeft niet per definitie problemen op te leveren voor je immuunsysteem. Wel is het zo dat niet kan worden uitgesloten dat melkkoeien worden behandeld met hormonen en antibiotica.
Als je toch zuivel wil nuttigen, kies dan voor de volvette variant of voor een gefermenteerde variant. Deze bevatten minder lactose. Daarnaast bevat zuivel van biologische boerderijen geen sporen van hormonen of antibiotica.
Zorg dat je voldoende slaap krijgt
Dit kun je doen met de volgende tips:
- Zorg voor je elektrolyten
- Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan
- Maak je slaapkamer koel, maar zorg ervoor dat je handen en voeten warm zijn
- Plan je workouts vroeg op de dag
- Zet groene planten op je slaapkamer
- Mediteer voor het slapen gaan
- Beperk cafeïne
Elimineer stress
Meditatie is een uiterst goede manier om stress tegen te gaan. Apps zoals Headspace of Calm kunnen jou helpen om stress te verminderen.
Stop met alcohol
Alcoholgebruik heeft een direct effect op je immuunsysteem. Door het te schrappen kun je dit effect voorkomen.
Blijf bewegen
Beweging is een goede manier om je weerstand te verhogen en dus ziekten buiten de deur te houden.
Het stimuleert het afweersysteem, mits je je sportieve inspanningen niet overdrijft. Teveel fysieke stress kan juist averechts werken en je immuunsysteem aantasten.
Zijn er bepaalde tips die volgens jou niet mogen ontbreken in dit artikel? Heb jij bepaalde rituelen of voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jouw immuunsysteem altijd in topvorm is? Gebruik je supplementen of kruiden die jouw weerstand verhogen?
We horen het graag van je in een reactie onder dit artikel!
3 reacties Plaats reactie
Ik eet al een paar jaar op bovenbeschreven wijze. Ook Keto. Heb ook het programma gevolgd. Bevalt uitstekend, al ben ik wel minder vlees gaan eten. Ik ben een volger van jouw mails en video’s. Maar dit artikel vind ik echt heel helpend. Als reminder en alles weer eens op een rijtje. Ook handig om dit overzicht door te mailen naar mijn geïnteresseerde familie.
Veel succes verder.
Hallo zeer interessante video. Ik zie echter de linken, waarover je spreekt, in verband met bestrijden van keelontstekingen en verkoudheid niet.
Kan je mij zeggen waar ik die kan vinden aub?
Alvast bedankt en fijne dag nog.
Patricia
Vraag: Is het goed om groente met 35% sticker te kopen? Volgens mij loopt de boviswaarde steeds verder terug en is deze dan nog wel zo voedzaam?
Verder complimenten, jullie zijn goed bezig.