Het Belang van Ochtendrituelen [Deel 1: Lockdown Life]

Het eerste wat je weg ziet vallen in lockdown zijn je dagelijkse routines en rituelen.

Je tijdsindeling is plots anders op het moment dat je vanuit huis moet werken, de kinderen niet meer naar school kunnen, de sportschool dicht is, de yogaklassen niet meer doorgaan.

En dat terwijl rituelen en routines zo belangrijk zijn om productief te zijn, om met intentie te leven en om dus ook een gezonde mindset te behouden.

Geen wonder dat er duizenden boeken zijn geschreven over gewoonte, routines en rituelen. (Een lijstje met aangeraden boeken vind je onder dit artikel.)

Het is dan ook logisch om JUIST tijdens een lockdown attent te zijn op je dagelijkse routines en gewoonten.

Dagelijkse routines. Dat is dus waar het eerste artikel in deze Lockdown Life serie over gaat.

En ik ga het zelfs nóg specifieker maken. Ik ga het over ochtendrituelen hebben.

Want een goed begin van jouw dag is het halve werk.

Dus mijn vraag aan jou is… hoe deel jij jouw ochtend in tijden lockdown?

En hoe hoe zorg jij ervoor dat je met een gezonde mindset de dag aanvangt?

In dit artikel deel ik mijn vaste ochtendroutine met je. Het zijn de eerste 4 dingen die ik doe zodra ik uit mijn bed stap. Elke dag.

Stap 1. De weegschaal

Ja. Echt. Ik sta elke dag op de weegschaal.

Niet omdat ik een obsessie heb met mijn gewicht. Eigenlijk ben ik niet eens bijzonder geïnteresseerd in mijn gewicht. Ik raak niet in paniek als ik opeens een kilo’tje ben aangekomen.

Maar momenteel speelt de weegschaal een rol in mijn ochtendritueel omdat ik een poosje geleden begonnen ben aan een schrijfproject (keto gerelateerd, je gaat hier mee over horen over een maandje of 4!!).

Omwille van dit project ben ik momenteel mijn veranderingen qua vet, gewicht, visceraal vet en spiermassa nauwgezet aan het documenteren.Dus het eerste wat ik in de ochtend doe.. is het weegschaaltje opzoeken. Die slaat al mijn meetresultaten op, zodat ik alles over een poosje kan terugkijken.

Maar daarnaast is de weegschaal ook meteen een belangrijk momentje in de ochtend. Het duurt hooguit 30 seconden, maar het zijn wel 30 seconden waarin ik met mijn gedachten direct bij mijn gezondheid zit.

Het is een kleine trigger. Een klein bewustzijnsmomentje.

Wat zijn jouw bewustzijnmomentjes?

Stap 2. Even de hartslag een kleine slinger geven

De tweede stap uit mijn ritueel duurt twee minuten. En het enige doel erachter is om de hartslag omhoog te brengen. Even een kleine slinger geven aan mijn metabolisme en bloedsomloop.

Dit kan door middel van opdrukken, squats, situps. Desnoods een paar de trap op en af gaan.

Door even die hartslag omhoog te brengen breng je je bloed in beweging en word je gelijk wat alerter.

Wat doe jij om jouw bloed te laten stromen?

Stap 3. De Heilige Drie-Eenheid

Een goede ochtend begint eigenlijk al de avond vantevoren. Door in ieder geval op tijd naar bed te gaan. Maar ook door bijvoorbeeld al voorbereidingen te treffen.

Hydratatie na het wakker worden is cruciaal om in de ochtend snel van je “gaarheid” af te komen. Een groot deel van hoofdpijntjes, gebrek aan enerige, verwardheid in de ochtend komt omdat je gedurende je nacht hebt liggen zweten en ademen.. waardoor je veel vocht kwijtraakt.

Hierdoor ben je suf als je opstaat.

En daarom zet ik elke avond de volgende dingen klaar op het aanrecht.

De koffie zit al in de perculator. Ik hoef alleen mijn fornuis aan te zetten.

Het theezakje zit al in mijn kopje. Ik hoef alleen water te koken.

Zout + Greens staan klaar en in het eierdopje zit magnesium, glucosamine en Vit D.

Elke ochtend hydrateer ik me met Greens & een beetje zout. Gevolgd door een groene thee. Om vervolgens als laatste een espresso’tje naar binnen te gooien. Vaak is dit mijn enige koffietje van de dag.

Het idee om in de ochtend mezelf direct te hydrateren heb ik van Aubrey Marcus (gezondheidsspecialist uit de VS). In zijn boek “Own The Day, Own Your Life” bespreekt hij het belang van optimale hydratatie als je eenmaal opgestaan bent.

De combinatie Water + Greens + Zeezout zorgen ervoor dat je lichaam niet alleen vocht binnenkrijgt, maar het ook beter vasthoudt dankzij de mineralen uit de Greens en het zout.

Hoe hydrateer jij jezelf?

Stap 4. Journalling

En dan de laatste stap van mijn ochtendritueel.

Journalling. Oftewel.. een dagboek bijhouden.

Het kan enorm rustgevend en verhelderend werken om alle gedachten waarmee je in de ochtend opstaat even op papier te zetten.

Voor mij is het een momentje van 10 minuten dat ik in de ochtend neem om mijn hoofd te klaren, mijn intentie voor de dag op papier te zetten. Daarvoor gebruik ik twee journals.

Eentje heeft blanco papier. Op de foto is dat het Star Wars notebook (fun fact: ik heb nog nooit een Star Wars film gezien).

Journals

Het andere journal is van Ryan Holiday’s Daily Stoic, waarbij je elke dag een kort filosofisch voorzetje voorgeschoteld krijgt waar je vervolgens je gedachten even over kunt laten gaan. Het is prikkelend, het brengt je hersenen op gang en biedt je originele invalshoeken om naar je dag en je leven te kijken.

Voor mij werkt het in ieder geval heel goed om met een duidelijke intentie aan de dag te beginnen.

En de grap is… als je me 10 jaar geleden had gezegd dat ik twee dagboeken bij zou houden, dan had ik je voor gek verklaard. Nu zou ik niet meer zonder willen.

Wat doe jij om je gedachten te ordenen in de ochtend?

Wat jij kunt doen..

De reden dat ik in dit artikel vooral heb gesproken over mijn ochtendritueel is omdat ik je wil laten zien dat jouw ochtendritueel van alles kan zijn.

Voor mij is het dus weegschaal > hartslag omhoog > hydratatie > journal

Als ik dit riedeltje heb afgewerkt dan ben ik scherper, alerter en meer gefocust. Ik ben present.

Maar het kan dus ook zijn dat jouw ochtendritueel er totaal anders uitziet.

Misschien is die van jou wel..

koude douche > thee > spelen met kinderen > ontbijt

of

journalling > meditatie > hond uitlaten > koffie

Het ideale ritueel is voor elke persoon uiteindelijk anders.

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?

Deel het hieronder! Ik ben oprecht benieuwd!

 

Aangeraden boeken:

Atomic Habits – James Clear, een boek waarin productiviteitsgoeroe James Clear je duidelijke tactieken geeft om nieuwe gewoonten te introduceren én vol te houden in je leven

Daily Rituals – Mason Currey, een boek waarin de dagelijkse ritualen van 161 artiesten en intellectuelen worden beschreven..waaronder Charles Darwin en Benjamin Franklin.

Own The Day, Own Your Life – Aubrey Marcus, een boek waarin o.a. een gezond en goed begin van de dag wordt beschreven.. maar ook hoe je bijvoorbeeld je slaap en voeding kunt verbeteren.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

13 reacties Plaats reactie

 1. Mijn ochtendrituelen:
  Heet water met een halve uitgeperste citroen, die drink ik terwijl ik nog even terug in bed kruip en mn dagelijkse les Spaans doe.
  Daarna lees ik minimaal een bladzijde. Ik heb een tijdlang geschreven in de ochtend, maar helaas lukt me dat op dit moment niet. (het lukt me niet om om half 6 op te staan op het moment) Ga ik wel weer oppakken.
  30 min yoga of een workout (met de down dog apps, echt een aanrader!) gevolgd door 5 minuten meditatie.

  Dit verandert nooit- lock down of geen lock down. De rest van mn dag is complete chaos, maar dit blijft hetzelfde;)

  Beantwoorden
  • Hey Gerdy!

   Het vroege opstaan is er bij mij nu ook een beetje uit..

   De afgelopen weken had ik bij de 24-uurs sportschool in Helmond mijn sportsessies om 5.00 of 5.30 ingepland. Dat was heerlijk. Supervroeg eruit en dan kei hard sporten in een nagenoeg lege sportschool.

   En het moeten reserveren van je workout bij de sportschool bleek voor mij ook een hele goede stok achter de deur. Je MOET min of meer gaan.

   Nu probeer ik thuis wel te sporten.. maar kettlebellswings in de woonkamer voelt nog steeds onwennig.

   Meditatie wil ik ook weer oppakken. Gebruik jij daar een app voor?

   Beantwoorden
 2. Ochtend ritueel sinds een 2 tal weken:
  Multivitamienen nemen, thee zetten, 5 a 15min meditation moments app., huishoudelijke taken…..

  Beantwoorden
  • Hoi Greet,

   Merk je ook al een soort vooruitgang tijdens het mediteren?

   Dat het je steeds beter lukt om “in het moment” te blijven?

   Dagelijkse mediteren wil ik ook weer op gaan pakken.

   Een aantal maanden geleden gebruikte ik nog regelmatig de Headspace App.. maar dat is er totaal uit.. terwijl ik het juist heel ontspannend vond.

   Beantwoorden
   • Dag Dennis, ik ben iemand die altijd zijn lat vrij hoog legt 🤔. Hier ga ik mijn lat moeten verlagen.
    Ooh in HET MOMENT blijven oeps nee….. maar mediteren moet je tijd geven zeggen ze dus… ik ben al blij dat ik het doe en we gaan er voor. En hopen dat we HET MOMENT ooit te pakken krijgen 😁

    Beantwoorden
 3. Direct na opstaan 2glazen lauwwarm water => 10 min workout mbo app => 10 min meditatie met muziekje => douchen => Alaska lauwwarm water met sole en vit D, C, zink, Chlorella en omega => groene thee of ontbijt.

  Beantwoorden
 4. Mijn ochtendritueel: kwart over zes uit bed, douchen en aankleden. Citroen uitpersen in shakebeker, lauwwarm water met collageen boost, mineralen en vitamines innemen. Wandelschoenen aan en tussen 4-5 km wandelen. Thuis kop koffie en dan aan het werk in mijn thuiskantoor. Top begjn van de dag.

  Beantwoorden
 5. Ik ben degene die er altijd uitgaat met onze kinderen van 3 en 4 jaar. Dat verschilt van half 7 tot 7 uur, net hoe laat ze wakker zijn. Ik maak hun ontbijt en drink zelf altijd eerst 2 glazen water. Of ik neem voor mezelf niks (lunch ik pas voor het eerst) of ik neem een bulletproof koffie met collageen en MCT poeder…
  Ik sta dus eigenlijk gelijk in de “aan” stand terwijl ik eigenlijk nog niet “aan” ben. Klinkt dat logisch?

  Beantwoorden
 6. Mijn ochtendritueel
  Tussen 6.00 en 7.00 uur soms eerder afhankelijk van wakker worden.
  Op rand van het bed oefeningen doen Alles ff losmaken Dan opstaan 2 glazen water ivm medicijnen. Daarna koud water wassing , aankleden. Koffie zetten en drinken.Daarna man verzorgen ( ben mantelzorger voor mijn man) Man klaar dan ontbijten samen. vervolgens de dagelijkse verplichtingen inclusief half uur op mijn matje oefeningen doen Moet op de been blijven

  Beantwoorden
 7. Hoi Dennis,
  Of het nou een lockdown is of niet mijn ochtend ritueel is al sinds maart 2019 hetzelfde en bevalt super goed 🙂 ik heb al een fles water naast mijn bed staan die bijna leeg is als ik op sta, dus drink ik als ik wakker aan het worden ben. Ik heb een ochtend routine van thee zetten (groene thee) en een 5 tal oefeningen van 30 sec. om mijn hartslag omhoog laten schieten. Daarna start mijn dag met of naar kantoor gaan of thuis achter de laptop werken.
  Bedankt voor je leuke artikel. Groetjes

  Beantwoorden
  • Hoi Esmiralda,

   Heel goed om hartslag meteen even een kleine opkikker te geven met die oefeningen. Dat werkt echt goed om je metabolisme te activeren. En je bent ook meteen stuk alerter en opgewekter.

   Beantwoorden
 8. Ik sta op, poets mijn tanden en neem dan een warme douche die ik afsluit met een koude. Dan neem ik een groot glas met een uitgeperste citroen en deel gekookt en koud water, zodat het lauw is. Daarna nog een groot glas lauw water. Ik zet een thermoskan met gekookt water en voeg er verse gember en wat himalayazout aantoe. Dan loop ik een stukje berg op en af met de hond in ferme pas om de hartslag aan te sporen. Daarna begin ik met mijn werk of doe een yogales of tao training of meditatie. Rond half 1 neem ik mijn greens en collageen in cocoswater, of soms ook in deels cocosmelk. Heerlijk. Daarna ga ik pas lunchen. Na 8 uur ‘s avonds wordt er niet meer gegeten. Ik voel me goed, fris, energiek en gezond. O ja, we wonen in de natuur in Spanje. En ik ben net 60 geworden, maar ga nog jaren door!

  Beantwoorden
  • Hey Conny,

   Jouw routine ziet er goed uit! Dat koud afdouchen is ook echt een waardevolle toevoeging.

   Met name het gebied rondom de schouders en bovenrug is belangrijk om even “te grazen te nemen” met koud water, omdat op die plekken het meeste bruin vetweefsel zich ophoudt. Als je juist die plek stimuleert met koud water dan ontwikkel je meer van dit gezonde bruine vet. 🙂

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!