7 Verrassende Voordelen van Hyaluronzuur

Je hebt het vast al eens voorbij zien of horen komen in reclames van merken die gezichtscrèmes en lotions verkopen: Hyaluronzuur.

Misschien weet je al dat hyaluronzuur belangrijk is voor de hydratatie van de huid is.

In dit artikel worden 7 voordelen van hyaluronzuur als voedingssupplement besproken.

Het lichaam produceert van nature hyaluronzuur, dat helpt onze weefsels te hydrateren. Het speelt een rol bij de gezondheid van de huid, wondgenezing, botsterkte en vele andere lichaamsfuncties.

Hyaluronzuur, ook wel hyaluronan genoemd, is een heldere, kleverige substantie die van nature door je lichaam wordt aangemaakt.

De grootste hoeveelheden worden aangetroffen in de huid, bindweefsel en ogen.

De belangrijkste functie is het vasthouden van water om uw weefsels te smeren en vochtig te houden.

Hyaluronzuur heeft verschillende toepassingen. Veel mensen nemen het als supplement, maar het wordt ook gebruikt in serums, crèmes, oogdruppels en injecties.

Voordeel #1. Ondersteunt een gezonde, soepele huid

Hyaluronzuursupplementen kunnen ervoor zorgen dat de huid er soepeler uitziet en aanvoelt.

Hyaluronzuur is een stof die van nature in de huid voorkomt en zich daar aan water bindt om vocht vast te houden (1).

Het natuurlijke verouderingsproces en blootstelling aan zaken als ultraviolette straling van de zon, tabaksrook en vervuiling kunnen de hoeveelheden in de huid echter verminderen (2)(3).

Het gebruik van hyaluronzuursupplementen kan deze achteruitgang voorkomen door jouw lichaam extra hoeveelheden te geven om in de huid op te nemen (4)(5).

Volgens een onderzoek uit 2014 is aangetoond dat doses van 120-240 milligram (mg) per dag gedurende ten minste 1 maand het huidvocht aanzienlijk verhogen en de droge huid bij volwassenen verminderen.

Een gehydrateerde huid vermindert ook het verschijnen van rimpels, wat zou kunnen verklaren waarom verschillende onderzoeken aantonen dat suppletie ervan de huid er gladder uit kan laten zien (6)(7).

Wanneer hyaluronzuurserums op het huidoppervlak worden aangebracht, kunnen ze rimpels, roodheid en dermatitis verminderen (8)(9)(10).

Sommige dermatologen injecteren zelfs hyaluronzuurfillers om de huid er stevig en jeugdig uit te laten zien (11)(12).

Voordeel #2. Ondersteunt wondheling

Hyaluronzuur speelt ook een sleutelrol bij wondgenezing.

Het is van nature aanwezig in de huid, maar de concentraties nemen toe wanneer er schade is die gerepareerd moet worden.

Hyaluronzuur helpt wonden sneller te genezen door ontstekingsniveaus te reguleren en het lichaam te signaleren om meer bloedvaten in het beschadigde gebied te bouwen (13)(14).

In sommige oudere onderzoeken is aangetoond dat het aanbrengen op huidwonden de grootte van wonden verkleint en pijn sneller vermindert dan een placebo of helemaal geen behandeling (15)(16)(17)(18).

Hyaluronzuur heeft ook antibacteriële eigenschappen, dus het kan het risico op infectie helpen verminderen wanneer het rechtstreeks op open wonden wordt aangebracht (19)(20).

Bovendien is het effectief bij het verminderen van tandvleesaandoeningen, het versnellen van genezing na tandoperaties en het elimineren van zweren bij plaatselijk gebruik in de mond (21).

Aangezien orale supplementen de niveaus van hyaluronzuur in de huid verhogen, bieden zij vermoedelijk dezelfde voordelen.

Voordeel #3. Verlicht kniepijn door gewrichten te smeren

Hyaluronzuur wordt ook aangetroffen in de gewrichten, waar het de ruimte tussen de botten gesmeerd houdt (22).

Wanneer de gewrichten gesmeerd zijn, zullen de botten minder snel tegen elkaar schuren en ongemakkelijke pijn veroorzaken.

Hyaluronzuursupplementen zijn zeer nuttig voor mensen met artrose, een soort degeneratieve gewrichtsaandoening die wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten in de loop van de tijd.

Het is aangetoond dat het dagelijks innemen van 80-200 mg hyaluronzuur gedurende ten minste 2 maanden de kniepijn aanzienlijk vermindert bij mensen met artrose, vooral bij mensen tussen de 40 en 70 jaar oud (23)(24).

Voordeel #4. Verlicht maagzuurklachten

Nieuw onderzoek toont aan dat hyaluronzuursupplementen maagzuurklachten kunnen helpen verminderen.

Wanneer zure oprispingen optreden, wordt de inhoud van de maag uitgebraakt in de keel, wat pijn en schade aan het slijmvlies van de slokdarm veroorzaakt (27).

Hyaluronzuur kan het beschadigde slijmvlies van de slokdarm helpen kalmeren en het herstelproces versnellen.

Een reageerbuisstudie uit 2012 wees uit dat het aanbrengen van een mengsel van hyaluronzuur en chondroïtinesulfaat op door zuur beschadigd keelweefsel het veel sneller hielp genezen dan wanneer er geen behandeling werd gebruikt (28).

Studies bij mensen hebben ook voordelen aangetoond.

Een studie toonde aan dat het nemen van een supplement met hyaluronzuur en chondroïtinesulfaat samen met een zuurverlagend medicijn de refluxsymptomen met 60% meer verminderde dan het nemen van alleen zuurverlagende medicatie (29).

Een ander ouder onderzoek toonde aan dat hetzelfde type supplement vijf keer effectiever was in het verminderen van symptomen van zure terugvloeiing dan een placebo (30).

Onderzoek op dit gebied is nog relatief nieuw en er zijn meer onderzoeken nodig om deze resultaten te repliceren. Desalniettemin zijn deze resultaten veelbelovend.

Voordeel #5. Helpt om ogen te hydrateren

Ongeveer 11% van oudere volwassenen ervaart symptomen van droge ogen als gevolg van verminderde traanproductie of tranen die te snel verdampen (31).

Omdat hyaluronzuur uitstekend is in het vasthouden van vocht, wordt het vaak gebruikt om droge ogen te behandelen.

Het is aangetoond dat oogdruppels met 0,2-0,4% hyaluronzuur de symptomen van droge ogen verminderen en de gezondheid van het oog verbeteren (32)(33).

Contactlenzen die hyaluronzuur met vertraagde afgifte bevatten, worden ook ontwikkeld als een mogelijke behandeling voor droge ogen (34)(35)(36).

Bovendien worden oogdruppels met hyaluronzuur vaak gebruikt tijdens oogoperaties om ontstekingen te verminderen en wondgenezing te versnellen (37)(38).

Hoewel is aangetoond dat rechtstreeks aanbrengen op de ogen de symptomen van droge ogen vermindert en de algehele ooggezondheid verbetert, is het onduidelijk of orale supplementen dezelfde effecten hebben.

Een kleine studie onder 24 mensen wees uit dat het combineren van plaatselijk en oraal hyaluronzuur effectiever was bij het verbeteren van de symptomen van droge ogen dan alleen plaatselijk hyaluronzuur (39).

Voordeel #6. Helpt om ogen te hydrateren

Nieuw dieronderzoek is begonnen om de effecten van hyaluronzuursupplementen op de gezondheid van de botten te onderzoeken.

Twee oudere onderzoeken hebben aangetoond dat hyaluronzuursupplementen kunnen helpen de snelheid van botverlies te vertragen bij ratten met osteopenie, het beginstadium van botverlies dat voorafgaat aan osteoporose (40)(41).

Sommige oudere reageerbuisstudies hebben ook aangetoond dat hoge doses hyaluronzuur de activiteit van osteoblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van nieuw botweefsel, kunnen verhogen (42)(43).

Hoewel meer hoogwaardig, recent onderzoek bij mensen nodig is, zijn vroege dier- en reageerbuisstudies veelbelovend.

Voordeel #7. Kan helpen om blaasklachten te verhelpen

Ongeveer 3-6% van de vrouwen lijdt aan een aandoening die interstitiële cystitis of pijnlijke blaassyndroom wordt genoemd (44).

Deze aandoening veroorzaakt buikpijn en gevoeligheid, samen met een sterke en frequente aandrang om te plassen (45).

Hoewel de oorzaken van interstitiële cystitis onbekend zijn, is ontdekt dat hyaluronzuur de pijn en urinefrequentie die gepaard gaan met deze aandoening helpt verlichten wanneer het rechtstreeks in de blaas wordt ingebracht via een katheter (46)(47)(48).

Het is onduidelijk waarom hyaluronzuur deze symptomen helpt verlichten, maar onderzoekers veronderstellen dat het helpt bij het herstellen van schade aan blaasweefsel, waardoor het minder gevoelig wordt voor pijn (49).

Studies hebben nog niet vastgesteld of orale hyaluronzuursupplementen de hoeveelheid ervan in de blaas voldoende kunnen verhogen om dezelfde effecten te hebben.

 

 

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!