De Verschillende Gezondheidsvoordelen van Wandelen

Het was de befaamde Duitse filosoof Nietzsche die zei:

“Alle Werkelijk Grootse Gedachten Worden Bedacht Tijdens het Wandelen”

De grootste denkers van de wereld zijn vaak routineuze wandelaars. Wandelen brengt de geest tot rust en geeft je de mogelijkheid om gedachten te ordenen. Het werkt meditatief, therapeutisch en stimuleert de geest.

Met name wandelingen in de natuur zijn hier bij uitstek geschikt voor.

Niet voor niets bestaat in Japan het fenomeen genaamd shinrin yoku. 

Voor Japanners is dit een proces van ontspanning. Een simpele methode om kalm en stil te zijn tussen de bomen, terwijl je de natuur om je heen observeert en rustig ademhaalt.

Yeah, I know… klinkt ietwat zweverig.. maar als het werkt, dan werkt het!

Maar naast het feit dat wandelen goed is voor de psyche, brengt het ook tal van andere gezondheidsvoordelen met zich mee. En deze ga ik in dit artikel met je doornemen.

1. Je verbrandt calorieën

Uiteraard helpt wandelen je bij het verbranden van calorieën. Het is immers een vorm van beweging. Daarmee kan wandelen bijdragen aan gewichtsverlies of het behoud van een gezond gewicht.

Het voordeel van wandelen is dat het laag intensief is en dus geen zware belasting vormt voor gewrichten. Ideaal dus voor als je géén ervaren atleet bent.

2. Maakt je hart sterker

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wandelen bijdraagt aan een goede hartgezondheid.

De Australische Hartstichting noemt wandelen zelfs een “wondermedicijn”. Zij geven aan dat een wandeling van gemiddeld 30 minuten of meer per dag de kans op hart- en vaatziekten kan verminderen met 35%. Tevens kan het de kans op diabetes type 2 verlagen met 40% (1)

Een Amerikaans onderzoek onder 4.840 Amerikanen van 40 jaar en ouder liet zien dat naarmate mensen meer wandelen er een verminderde kans op sterfte is. De onderzoekers ontdekten dat de personen die 8.000 stappen per dag liepen 50% minder kans hadden op sterfte, in vergelijking met personen die 4.000 stappen per dag liepen. (2)

Natuurlijk kan het zijn dat de mensen die meer liepen ook op andere vlakken een gezondere levensstijl hadden, bijvoorbeeld qua voeding en slaap. Maar het is op zijn minst een interessante connectie tussen wandelen en levensduur!

3. Helpt mogelijk je bloedsuikerspiegel te verlagen

Het nemen van een korte wandeling kan helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen.

Veel mensen ervaren – afhankelijk van het type maaltijd dat ze eten – een stijging van de bloedsuiker. Een wandeling na de maaltijd kan helpen om deze weer te doen dalen. (3)

Ook lijkt het erop dat wandelen de insulinegevoeligheid kan verbeteren. Een onderzoek onder mensen met diabetes type 2 liet zien dat dat toepassen van dagelijkse wandelingen leidt tot een betere controle van de bloedsuikerspiegel. (4)

4. Verlicht pijnlijke gewrichten

Wist je dat je gewrichten tot de minst doorbloede gedeeltes van je lichaam behoren?

Kraakbeen is immers zeer slecht doorbloed.

Om het gewricht en de omliggende weefsel te voeden is beweging belangrijk. Hiervoor bevat het gewricht het synoviale vloeistof. Dit zorgt voor smering van de gewrichten en is tevens een manier om voedingstoffen aan te voeren en afvalstoffen af te voeren uit het gewricht.

Om dit synoviale vocht te doen circuleren is het afhankelijk van beweging van het gewricht. Wandelen is hier bij uitstek geschikt voor.

5. Versterkt je immuunsysteem

Mogelijk helpt wandelen om een betere weerstand te ontwikkelen tegen een verkoudheid of griep. Een Amerikaans onderzoek onder 1.002 volwassenen gedurende 12 weken liet zien dat de personen die 30 tot 45 minuten per dag op een gemiddeld tempo liepen maar liefst 43% minder ziektedagen hadden en over het geheel gezien ook minder luchtweginfecties opliepen. (5)

Ook waren de symptomen van de verkoudheid of griep bij deze personen minderen heftig in vergelijk met mensen die een sedentaire lifestyle hadden.

Uit andere onderzoeken bleek dat een korte wandeling van 20 tot 30 minuten al voldoende is om verschillende soorten immuuncellen te activeren. (6)(7)

6. Geeft je energie

Wandelen brengt je bloedcirculatie op gang en zorgt ervoor dat er dus meer zuurstof rondgaat in het lichaam. Tevens kan wandelen activerende hormonen zoals cortisol, epinefrine en norepinefrine stimuleren. Deze zorgen ook voor een toename in energie.

7. Verbeter je gemoedstoestand

In de introductie van dit artikel werd het al aangehaald. Wandelen is goed voor de gemoedstoestand.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat wandelen kan helpen om angstgevoelens, depressie en een neerslachtig humeur tegen te gaan. Tevens kan het bijdragen aan beter zelf

8. Helpt creatieve processen in het brein

Wandelen helpt je om je gedachten te ordenen en creatief te denken.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen beter kunnen nadenken over nieuwe ideeën wanneer ze aan het wandelen zijn dan wanneer ze stilzitten.

Zij concludeerden dat wandelen ervoor zorgt dat ideeën tijdens een wandeling sneller ontstaan, waardoor creativiteit toeneemt.

Wat haal jij uit jouw wandelingen?

Welke ervaringen heb jij met wandelen? Brengt het voor jou nog andere voordelen met zich mee die je graag wil delen? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

Keep walking!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!