De (Gezondheids)Voordelen van Vakantie

Wie vindt het nu niet lekker om (af en toe) op vakantie te gaan?

Een weekendje weg, kamperen, een zomerse reis naar een tropisch oord, wintersport, etcetera.

Iedereen zal het er wel over eens zijn dat het een pauze van werk en andere verplichtingen een heerlijke manier is om tot rust te komen en nieuwe energie te krijgen. Maar wist je dat het onderbreken van je normale routine ook op een biologische manier bijdraagt aan een betere gezondheid van lichaam en geest?

In 2016 werd door een team van neurowetenschappers van de Universiteit van California onderzoek gedaan naar het zogenaamde “vakantie-effect”. (1)

Het onderzoek volgde 94 gezonde vrouwen met een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. Deze vrouwen verbleven allen op hetzelfde resort, waarbij de helft een vakantie kon vieren, terwijl de andere helft een training volgde om te mediteren.

Ook lieten de onderzoekers een groep van 30 geoefende meditators eveneens vakantie vieren.

Het team van onderzoekers bekeek wat het effect was van het verblijf op het resort op wel 20.000 genen. De resultaten lieten zien dat het verblijf op het resort bij alledrie de groepen (de vakantievierders, de beginnende meditators, en geoefende meditators) significante veranderingen teweegbracht in de genactiviteit. Je genen zijn een soort schakelaars in je lichaam die processen in je lichaam sturen.

Genactviteit betekent dat bepaalde schakelaars uit of aan worden gezet. En dit heeft weer gevolgen voor je stressbestendigheid bijvoorbeeld.

Het zal geen verrassing zijn dat de meeste genactiviteit plaatsvond in gebieden die zijn verbonden aan stressregulatie en het immuunsysteem.

Veel mensen weten dat dat een vakantie goed is om te relaxen en ontstressen, maar het onderzoek uit 2016 liet voor het eerst zien dat er daadwerkelijk een biologisch effect is van “vakantie vieren”.

Dit biologische effect betekent dus dat er daadwerkelijk veranderingen zijn in genactiviteit.

Voordelen van Vakantie

1. De mentale boost van het plannen

Alleen het plannen, organiseren en voorbereiden van een vakantie kan een positief effect hebben op jouw gemoedstoestand.

Uit onderzoek is ook gebleken dat het doen van aankopen die een ervaring met zich meebrengen (weekendje weg, naar de kermis, attractiepark, vakantiereis) meer langdurig plezier teweegbrengen dan aankopen die je een bezit opleveren (nieuwe kleding, auto, meubels, sieraden, etc). (2)

Ook het anticiperen van de ervaring brengt meer geluk met zich mee dan de verwachtingen die horen bij iets in bezit krijgen.

Een vakantie is natuurlijk het ultieme voorbeeld van investering in een levenservaring. Het is niet alleen de ervaring zelf van de vakantie, maar ook het “toeleven naar” dat een boost voor het humeur betekent.

Ervaringen bieden dus meer geluk dan “dingen”.

2. Verbetert je productiviteit en creativiteit

Misschien is de beste manier om je productiviteit en creativiteit te verbeteren een culturele reis door Italië. Waarom?

Omdat uit onderzoek is gebleken dat nieuwe ervaringen in het buitenland de hersenen letterlijk anders prikkelen. De neuronen in hersenen worden op een andere manier gestimuleerd. (3)

Dit komt doordat nieuwe geluiden, geuren, talen, smaken en omgevingen nieuwe verbindingen leggen in de hersenen. Deze nieuwe ervaringen verbeteren de “cognitieve flexibiliteit” en de diepte van gedachten. Je gaat verbanden leggen tussen je bestaande en nieuwe inzichten, waardoor je creatiever gaat denken.

De Amerikaanse social psycholoog, professor Adam Galinsky, geeft aan dat het belangrijk is dat je daadwerkelijk een multiculturele ervaring opzoekt, waarbij je in contact komt met authentieke, buitenlandse gebruiken en ervaringen. (4)

Als je bijvoorbeeld naar Turkije of Griekenland op vakantie gaat, maar alleen maar op een strandbedje blijft liggen bij een all-inclusive resort, dan kom je niet in contact met veel nieuwe culturele ideeën en ervaringen.

Het is juist het contact met lokale bevolking, lokale omgeving en culturele uitingen dat zorgt voor een creatieve prikkeling van de geest.

3. Een verbeterd zelfbeeld

Mary Helen Immordino-Yang, een Amerikaanse professor in educatie en psychologie, geeft aan dat het in contact komen met andere culturen ook kan bijdragen aan een sterker eigen zelfbeeld.

Door in contact te komen en ideeën uit te wisselen met mensen die een andere (culturele) achtergrond hebben dan jijzelf, en door uit je eigen sociale comfort zone te komen, kun je reflecteren op je eigen overtuigingen.

De eerdere genoemde professor Galinsky geeft ook aan dat contact met andere culturen doorgaans zorgt voor een besef dat mensen met verschillende culturele achtergronden je over het algemeen op eenzelfde manier benaderen. Dit zorgt voor vertrouwen in de medemens.

4. Een goede relatie met familie of vrienden

Wanneer je samen met familie of vrienden een reis maakt of op vakantie gaat dan schept dit ook een band. Door ervaringen met mensen te delen en herinneringen te creëren zorgt dit voor meer diepte in relaties.

En dat niet alleen. Doordat werk en andere verplichtingen wegvallen tijdens een vakantie heb je ook meer tijd en aandacht voor de mensen om je heen. Dit helpt eveneens om een goede band op te bouwen of te herstellen.

Wat zijn jouw ervaringen met vakantie?

Heb jij zelf ook positieve ervaringen met boosten van jouw  mentale welzijn door middel van een vakantie? Laat het weten in een reactie.

Wat is bijvoorbeeld jouw ideale manier van vakantie vieren om tot rust te komen of geïnspireerd te raken? We horen het graag van je!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel

Deel dit artikel op social media met vrienden!