Waarom Kurkuma met Zwarte Peper een Krachtige Combinatie is

Als je mensen vraagt naar de meest bekende en onafscheidelijke duo’s dan wordt er vaak gesproken over Bert & Ernie, Tom & Jerry, Batman & Robin, Bassie & Adriaan.

Maar er bestaat een duo dat een gooi doet naar de trofee van ‘Het Meest Voorbestemde Koppeltje Ooit’. Het gaat hier combinatie tussen kurkuma-extract (curcumine) en zwarte peperextract (piperine of BioPerine).

Curcumine & Piperine verdienen als duo zeker een plekje in de Hall of Fame van meest succesvolle duo’s. Beide extracten tillen elkaar naar een hoger niveau. Een niveau dat maar liefst 2000% hoger ligt!

Wellicht vraag je jezelf af: Waar is kurkuma met zwarte peper goed voor?

Lees verder om te ontdekken hoe deze heilzame extracten elkaar aanvullen en verbeteren, waardoor er een krachtige, ontstekingsremmende combinatie ontstaat die zelfs farmaceutische ontstekingsremmers naar de kroon steekt!

In dit artikel wordt aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken uitgelegd hoe dit precies zit en wat kurkuma met zwarte peper gezond maakt!

Wat is Piperine?

Kurkuma en zwarte peper. Je komt ze in veel keukenkastjes tegen als smaakmakers voor (Oosterse) gerechten.

Kurkuma geeft Indiase currygerechten de kenmerkende okergele kleur.

Naast de karakteristieke culinaire eigenschappen van deze specerijen, kennen ze ook een bewezen heilzame werkingen voor het lichaam.

Deze werking valt toe te schrijven aan twee specifieke bestanddelen van kurkuma en zwarte peper, respectievelijk curcumine en piperine. Piperine staat ook wel bekend als het gepatenteerde extract BioPerine.

Piperine is een zogenaamde alkaloide. Alkaloiden hebben een rol in het defensiesysteem van planten. Ze geven planten een bittere of soms zelfs giftige eigenschappen mee, waardoor ze minder snel als geschikte voedingsbron voor mensen of dieren worden gezien.

Denk bijvoorbeeld aan capsaïcine, het stofje in hete pepers dat ervoor zorgt dat je een brandend gevoel op de tong ervaart. Piperine is eveneens een stofje met zo’n werking.

Het is in 1819 ontdekt en geïsoleerd als afzonderlijke stof door de Deense chemicus Hans Christian Ørsted (1). Leuk trivia-feitje: deze wetenschapper is vooral bekend omdat hij in 1820 het verband tussen elektriciteit en magnetisme ontdekte.

Maar gelukkig ontdekte hij een jaar daarvoor dus het extract uit zwarte peper, waar wij 200 jaar later dankbaar gebruik van maken door het toe te voegen aan kurkuma.

Zwarte peperkorrels
(bron: ndtv.com)

Piperine als Krachtige Antioxidant

Onderzoek heeft uitgewezen dat piperine, het werkzame extract uit zwarte peper, mogelijk bescherming biedt tegen schade aan lichaamscellen, kan helpen om de absorptie van nutriënten te verbeteren en daarnaast ook ondersteunend kan zijn voor de spijsvertering (2)(3).

Zwarte peper kan dus als een antioxidant fungeren, waarbij het schadelijke invloeden van vrije radicalen tegengaat. Bekende oorzaken van deze vrije radicalen zijn een slecht dieet, blootstelling aan UV-straling, roken, luchtvervuiling, alcohol- en medicijngebruik.

Bij laboratoriumonderzoek, waarbij wetenschappers een vetsubstantie blootstelde aan schadelijke vrije radicalen, bleek dat zwarte peperextracten maar liefst 93% van schadelijke invloeden van deze vrije radicalen wisten te weerstaan (4).

Veelbelovend onderzoek naar combinatie tussen kurkuma en zwarte peper
(bron: fda.gov)

Gelijksoortige resultaten werden geboekt bij onderzoek naar de invloed van peperextracten op de groei van kankercellen. Tijdens laboratoriumexperimenten werd vastgesteld dat peperextracten tot 85% van de celschade die in verband staat met tumorgroei te wisten te stoppen (5).

Belangrijk om hierbij op te merken is dat deze onderzoeksresultaten zijn behaald in reageerbuisonderzoeken en dierproeven. De resultaten zijn natuurlijk veelbelovend, maar het heilzame effect van piperine bij mensen moet nog dieper worden onderzocht.

Zwarte Peper Goed voor de Spijsvertering

Je kent ze vast wel, de loperamidecapsules die steevast meegaan in de toilettas als je op vakantie gaat naar een vreemd land. Want je wil je vakantie niet laten verpesten door buikloop.

Een interessante ontdekking die werd gedaan bij dierproeven is dat piperine een gelijksoortige werking heeft, waarbij samentrekkingen van de darmen bij konijnen en muizen werden tegengaan. Dit betekent dat deze dieren minder last hadden van diarree nadat ze piperine toegediend kregen (6)(7).

Kurkuma en zwarte peper goed voor de spijsvertering
(bron: shape.com)

Naast dit effect op de darmen is ook gebleken dat het gebruik van piperine leidt tot verbeterde afgifte van lipase, amylase en trypsinogeen door de alvleesklier.  Met andere woorden, zwarte peper zorgt ervoor dat je meer verteringsstofjes (enzymen) aanmaakt die de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten stimuleren (8).

Dit zorgt ervoor dat je je voeding beter kunt verteren, waardoor je dus ook beter in staat zult zijn om de voedingstoffen die jouw maaltijden bevatten in je op te nemen.

Piperine zorgt voor een Betere Absorptie van Curcumine en andere Voedingsstoffen

Onderzoek heeft aangetoond dat piperine ervoor kan zorgen dat andere stoffen in het lichaam beter worden opgenomen.

Zo is in verschillende onderzoeken vastgesteld dat piperine bijdraagt aan een betere absorptie van bètacaroteen (9)(10).

Bètacaroteen komt voor in o.a. zoete aardappelen, wortels en groene bladgroenten. Je lichaam kan betàcaroteen omzetten in vitamine A. Dus strooi gerust wat extra verse zwarte peper over je zoete aardappels bij de volgende maaltijd!

Naast de mogelijke werking als antioxidant en verbeteraar van de spijsvertering, werkt piperine als een hele krachtige katalysator voor werkzame extract van kurkuma: curcumine

Curcumine is het alom geprezen werkzame extract uit kurkuma. Het probleem met curcumine is echter dat het slechts wordt geabsorbeerd door het lichaam.

Om werkzaam te kunnen zijn moet er dus worden gezorgd voor een betere absorptie van dit krachtige extract. En hier komt piperine om de hoek kijken.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de combinatie van piperine uit zwarte peper en curcumine uit kurkuma de absorptie van curcumine met maar liefst 2000% verbetert (11)(12)(13).

Er worden door wetenschappers twee manieren aangewezen waarop piperine de absorptie van het krachtige curcumine verbetert:

 • Piperine maakt het makkelijker voor curcumine om de darmwand te passeren (14).
 • Het vertraagt het afbraakproces van curcumine in de lever, waardoor het langer in het bloed aanwezig is (15)(16)

Doordat curcumine het afbraakproces in de lever vertraagt kan het gebruik van capsules kurkuma met zwarte peper bijwerkingen veroorzaken bij bepaalde medicijnen. Medicijnen zoals diclofenac worden dan minder snel afgebroken door de lever en blijven langer in de bloedsomloop.

Kurkumapoeder en peperkorrels naast elkaar
(bron: bloominuterus.com)

De Gezondheidsvoordelen van Kurkuma met Zwarte Peper

Piperine en curcumine hebben op zichzelf al een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Maar gezamenlijk functioneren ze dus nog beter! Als je afvraagt..”Wat doet kurkuma met zwarte peper?”… dan is het nu het moment aangebroken om nóg aandachtiger te lezen!

Gezamenlijk kunnen curcumine en piperine namelijk:

 1. Bijdragen aan gewichtsverlies
 2. Ontstekingen reduceren
 3. Spijsvertering verbeteren
 4. Pijnstillend werken
 5. Bijdragen aan het afremmen van tumorgroei

Ontstekingsremmend en Pijnstillend

Curcumine heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. In sommige onderzoeken is zelfs gebleken dat net zo sterk is als sommige farmaceutische ontstekingsremmers, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen (17)(18)(19).

Deze ontstekingsremmende werking van curcumine kan mogelijk bijdragen aan het voorkomen van artritis. Dit komt omdat het actief de vorming van gewrichtsontstekingen tegengaat (20)(21)(22).

De vermindering van gewrichtsontstekingen gaat vaak gepaard met een vermindering van pijnklachten en fysiek ongemak.

Ook piperine kent bepaalde ontstekingsremmende eigenschappen en het kent een pijnstillend effect (23)(24)(25).

Je kunt je dus voorstellen dat, wanneer curcumine en piperine hun krachten bundelen, er een uiterst potent ontstekingsremmend duo ontstaat.

Verbeterde Spijsvertering

Kurkuma wordt in de ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren gebruikt als middel om de spijsvertering te verbeteren. Moderne wetenschap ondersteunt inmiddels dit gebruik, aangezien bewezen is dat kurkuma helpt om buikkrampen en winderigheid tegen te gaan (26).

Eerder bespraken we in dit artikel al dat piperine ook bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Ook hier vormt het dus een prima duo met kurkuma, waarbij ze curcumine en piperine elkaar aanvullen.

Mogelijke Remmende Werking op Ontwikkeling van Kanker

Curcumine toont zich veelbelovend in laboratoriumonderzoeken waarbij wordt gekeken naar de eigenschappen van het extract als middel om kanker te behandelen (27)(28).

Eerder hebben we al besproken welke krachtige ontstekingsremmende werking er uitgaat van curcumine. Zoals bekend staan ontstekingen aan het begin van veel chronische ziekten, waaronder kanker.

Zo blijkt uit onderzoek aan de Texas Southern University dat curcumine een regulerende werking heeft op bepaalde genen die onder invloed van ontstekingen kunnen bijdragen aan tumorigenese, de vorming van tumorcellen (29).

Een ander Amerikaans onderzoek aan Universiteit van Michigan liet zien dat curcumine en piperine, apart en gezamenlijk, de zelfvernieuwing van borststamcellen tegengaan. Deze zelfvernieuwing van stamcellen is de aanleiding voor het ontstaan van borstkanker (30).

Daarnaast zijn er nog een aantal andere onderzoeken waarin de beschermende eigenschappen van curcumine en piperine tegen andere vormen van kanker worden beschreven, waaronder prostaat-, alvleesklier en darmkanker (31)(32)(33)(34).

Wat echter wel belangrijk is om te onderstrepen is dat deze veelbelovende resultaten met curcumine en piperine in dierproeven en reageerbuisonderzoeken zijn behaald.

Deze onderzoeken vertellen ons veel over de krachtige potentie van curcumine en piperine als heilzame extracten, maar er is meer aanvullend onderzoek nodig om de daadwerkelijke toepassing van curcumine en piperine als middelen tegen kanker bij mensen te kunnen duiden.

Gewichtsverlies

Verschillende onderzoeken hebben mogelijke vetverbrandende eigenschappen gekoppeld aan het gebruik van curcumine en piperine. Een onderzoek (bij muizen weliswaar) liet zien dat het toedienen van curcumine en piperine leidde tot een verhoogd vetverlies en verminderde ontstekingswaarden (35).

Ook het feit dat de spijsvertering wordt verbeterd onder invloed van kurkuma en zwarte peper kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Een onafscheidelijk duo: Kurkuma met Zwarte Peper

Met zijn wetenschappelijk bewezen reputatie als krachtig extract is curcumine natuurlijk de ‘grote ster’ van de supplementenshow, maar zonder de hulp van piperine als begeleider kan curcumine nooit zijn maximale potentieel vervullen.

Daarom is het cruciaal om een kurkumasupplement te nemen waar piperine (BioPerine) aan is toegevoegd.

Nog een extra pro-tip:

Kurkuma is in vet oplosbaar, wat inhoudt dat het ‘meelift’ op vetdeeltjes in je spijsverteringskanaal. Als je de absorptie van kurkuma wil optimaliseren, zorg er dan voor dat je het bij een maaltijd neemt die gezonde vetten bevat.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen van kurkuma met zwarte peper. Heb je er duidelijke veranderingen mee in je gezondheid mee weten aan te brengen? We horen het graag van je in een reactie onder dit artikel.

 

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo / Keto Recepten in je Mailbox

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in (en je ontvangt tevens ons gratis Keto Weekmenu).

7 reacties Plaats reactie

 1. ik gebruik het al anderhalfjaar neem elke ochtend een theelepel met zwarte peper en een theelepel olijfolie groetjes An v Boeijen en ik voel mijn prima

  Beantwoorden
 2. ik gebruik elke ochtend een theelepel met zwarte peper en een theelepel olijfolie doedat al anderhalfjaar voel me prima groetjes An van Boeijen

  Beantwoorden
 3. Gebruik nu 9 dagen kurkumapoeder met zwarte peper en olijfolie voor een slijmbeursontsteking, maar merk er nog weinig verbetering van. Hoe lang duurt dat ongeveer, wanneer je er iets van merkt

  Beantwoorden
 4. Ik had al maanden last van vastzittende luchtweginfectie,met veel slijm ophoesten en nu paar dagen curcuma met zwarte peper capsules van Kruidvat gebruikt en het gaat al een stuk beter snachts beter slapen en minder benauwd!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Pin It on Pinterest